Какво е ангиопластика и кога се налага?

в Здраве

Със съвременния напрегнат начин на живот и нездравословно хранене в целия свят все повече хора страдат от сърдечно-съдови заболявания. Това прави термина ангиопластика все по-често срещан, а самото изследване все по-разпространено.

Ангиопластиката е процедура, която се извършва при стеснени или запушени кръвоносни съдове.

В засегнатия съд се вкарва катетър, който го разширява и възстановява проходимостта. Самото изследване представлява вкарване на катетър в артерия, като за вход обикновено се използва кръвоносен съд в ямката на лакътя или в областта на слабините. Предимство на ангиопластиката е, че е минимално инвазивна.

За да се отпуши вена или артерия, в края на катетъра се поставя балон. Под рентгеново наблюдение се стига до мястото на запушване или до стеснението, балонът се издува и така отваря съда. След това се свива и изтегля от тялото, а нормалният поток на кръвта през този съд е възстановен.

Ангиопластиката може да е съпроводена и с поставяне на стент. Стентовете представляват малки мрежести тръбички, които се поставят за постоянно в кръвоносните съдове, за да ги държат отворени. Тук целта също е подобряване на кръвотока, като стентът предотвратява повторно запушване на съда.

Подготовката за ангиопластика изисква няколко часа преди провеждането ѝ да не се храните и да не поемате течности. Също така трябва да предупредите лекаря си за общото си здравословно състояние, дали страдате от хронични заболявания, както и дали приемате лекарства.

bulpress tv

Налага се да се извърши ангиопластика при стеснения на аортата и свързаните с нея съдове. Обикновено в резултат от високия холестерол и мастните натрупвания се отлагат плаки по стените на кръвоносните съдове. Това води до стесняването им, а в някои случаи и до запушване.

Когато има стеснения на периферните съдове, също се прилага тази процедура. Тук става въпрос за артериите на ръцете и краката.

Ангиопластика се налага и при стеснения и запушвания на бъбречните артерии, както и при стеснения на централните венозни съдове, при проблеми с каротидните артерии, които снабдяват с кръв главата и мозъка, при коронарна болест на сърцето. При много пациенти на се налага провеждането на аниопластика и поставянето на стент.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе