Израелски учени: „Няма здравословна храна!“ Ето защо …

в Здраве

Чудили ли сте се някога защо правилната и здравословна диета не действа?

Израелски учени от Института Вайцман са изучавали нивата на кръвна захар на 800 доброволеца и стигнали до любопитен извод: дори и ако ядем една и съща храна, усвояването ѝ е много индивидуално за всеки човек.
Резултатите от проучването показват, че резултатите от загубата на тегло с диета могат да варират значително поради особеностите на метаболизма при хората.

В хода на проучването 800 доброволци приемали през седмицата стандартна закуска, съдържаща 50 грама въглехидрати. Промяната в кръвната захар в отговор на една и съща храна била поразително различна.
Това опровергава идеята, че храните са еднакво здравословни за всички.

Д-р Еран Елинав, водещ изследовател на Института Вайцман, казва: „Наблюдаването на такава голяма група от доброволци наистина ни просветли за неточностите в основната концепция на нашето съществуване – това, което ядем и мястото на храната в живота ни. Гликемичният индекс на храната, чрез който оценяваме нивото на захарта в кръвта, не може да бъде обективно измерен, а трябва да бъде адаптиран към всеки отделен човек. Това обяснява защо някои хора губят тегло с диета, докато други не“.

Една 45-годишна пациентка имала затлъстяване и състояние преди диабет. Тя все не можела да отслабне след много диети. Оказало се, че нивото на кръвна захар при нея се повишава от обикновени домати! Жената просто не е трябвало да ги яде, въпреки че всички мислят, че домати са здравословна храна.

Уви, няма универсална правилна и здравословна диета за всички. Освен това, меню, което ви е било приятно и полезно преди 5 години, сега може да навреди.

Но можете да изберете индивидуална диета, ако се основава на реакцията на чревната микрофлора към различни храни.

bulpress tv

Д-р Еран Елинав призовава всички диетолози, гастроентеролози и имунолози да разработят индивидуални диети и да не използват стандартната формула за здравословно хранене.

Лекарите съветват да ядете тази храна, която в момента чувствате, че ви е необходима.

Правилното хранене за здравословен начин на живот е повече за това, което ядете, а не за това, което да не ядете. Този начин на живот не предвижда ограничения. Борбата с наднорменото тегло не означава да ядете по-малко. Яжте повече от тази храна, която най-много отговаря на нуждите на тялото ви.

Ако търсите начини за ефективно подобряване на здравето си, използвайте натурални сокове сутрин.

Придържате ли се към специална диета? Смятате ли, че всеки трябва да се храни според интуицията си? Или вашата хранителна философия се основава на ограничения върху храненето с любимата ви храна?

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе