Знакова система на косата

в Любопитно

Косата като знакова система. В древните времена хората са смятали косата като символ на душата, вместилището и.

Именно това е била и причината по онова време да са отдавали толкова голямо значение на нея. Съществувала и такава една библейска легенда, която споделя, че именно силата на Самсон се криела тайно в косата му. Втора такава легенда разказва точно за за убийствената Горгона Медуза, чиито плитки са били способни в буквален смисъл да вкаменят всеки, който ги погледне.

Отношението на древните египтяни към косата, обаче е озадачаващо. Причината е, че в историята присъстват факти, доказващи , че при погребение на някой човек, те изразявали почитта си към паметта му именно като поставяли в гроба му не само гребени , ножици и всякакви приспособления , но и правели сами рокли за косата,които поставяли в гроба.

В други народности като например индианците, отрязването на коса е символ на отнемане на честта на човека, подложен на това изпитание. Има много източници и религии, според които косата играе ролята на свързващия елемент към висшите сили и космическата енергия, именно това е и причината те да ги смятат, че тя не трябва да бъде рязана през целия човешки живот.

Косата като фигурираща част от човешкия организъм има сама по себе си и своята символика. Дали е дълга, какъв цвят е , къса ли е , права или къдрава, мека или твърда, тя показва много за човешката личнист именно за неговата сексуалност или липсата и, за представата му за неговата идентичност. Тя е средство човек да изрази себе си. Именно как той сам се вижда през собствените си очи. Какво означава сам за себе си.

Цветевете на косата са много интересна тема за дискутиране именно поради разнообразието им. Символиката в цветовете е всеизвестна, както в миналото така и в сегашно време. А това е още една причина и повод косата да предизвиква интерес. Тя може да бъде оцветяване оформяна, третирана, именно и заради това е основният критерии за изразяването на личността.

Източник: статии.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе