Защо съществува ляво и дясно движение по пътищата? Как е възникнало?

в Любопитно

Когато за пръв път посещават страна, където шофьорите карат на обратно от приетото в родината, хората искат или не, изпадат в ступор.

Първото усещане е, че целият свят се е обърнал с главата надолу и че човек е попадал в огледален свят, толкова голяма е разликата.

Чудили ли сте се защо движението е различно? Как така в миналото някои страни (по-голямата част) приемат десния модел, а в останалите държави са построени пътища и се оформя ляво движение? Отговорите на тези въпроси ще ни отведат в далечното минало.

Днес около 66% от населението на света се движи от дясната страна на пътя, като 72% от всички пътища имат дясно движение, а 28%, съответно, ляво.

Интересно е, че в съвременния свят продължава развитието на правилата за движение по пътищата. Предпочитанието за движение се дава на дясната страна на пътя. През 2009 г. островната държава Самоа в Тихи океан премина към ляво движение. Ню Йорк Таймс пише, че за да могат хората да свикнат с промените в страната бе обявен двудневен празник.

Преди това други държави също са въвеждали промяна на посоката на движение, предимно към дясно движение.

bulpress tv

Дълги години по пътищата на Швеция движенинето е било от лявата страна. Но поради факта, че всички съседни държави имат диаметрално противоположна виждане за пътищата, на шведите се е наложило да преминат към дясно движение, за да намалят броя на катастрофите. Преходът е извършен на 03.09.1967 г. В историята този ден е известен под името „Денят Х“.

Но кога и как традициите за движение по пътищата са се зародили? Всичко започва още от пътешествениците, които се движели пеша и с колесници. Има много причини за това, теории и реални предпоставки. Предположението е, че хората при срещи с велможи на кон са отстъпвали в ляво, така че да не попадат под удара на камшика, също така има чисто физиологични предпоставки, свързани с факта, че повечето хора са десничари. Десничарите управляват света.

Теорията на дясната ръка показва, че дясното движение се е появило, защото дясната ръка е била по-удобна да контролира и държи камшика.

И селяните винаги се притискали отляво на бързия екипаж или на коня, така че да бъде по-трудно да бъдат ударени от камшика. По същата причина рицарските турнири са били провеждани в съответствие с правилата за дясно движение.

В много страни десният трафик се развива спонтанно и в резултат на това е залегнал в законодателството. В руската империя при управлението на Елизабет I дясното движение е официално легализирано. По-рано в Русия, когато се срещали два коня, те се отклонявали към дясната страна на пътя.

Ляво движение по пътищата в Лондон

В Англия е приет „Закон за пътищата“, с който са въведени собствени правила – движение в ляво. Карането в лявата страна на пътя британските власти са узаконили през 1756 г. За нарушение на закона е наложена глоба – един килограм сребро. В първите дни настъпва хаос по улиците. След това всичките британски колонии и подчинените земи приемат лявото движение по пътищата. Великобритания има голямо влияние върху популяризирането на лявото движение.

Но самата Англия в древни времена вероятно е повлияна от Римската империя. След завладяването на Албион, римляните се придържали в лявата страна на пътя, тази традиция се разпространява към завладяната територия.

Разпространението на дясното движение се дължи исторически на Наполеон и военната му експанзия в Европа. Политическият фактор изиграва ролята си. С подкрепата на френския император в Германия, Италия, Полша, Испания, Холандия и Швейцария започват да карат от дясната страна на пътя. Страните, които са били техни политически опоненти: Англия, Австрия-Унгария, Португалия остават с движение от лявата страна.

Също така, политическият фактор играе роля в случая с възникването на независими Съединени американски щати. След като получили независимост от Обединеното кралство, американците бързо приемат правилата за дясно движение, така че нищо да не им напомня за миналото.

Същото нещо се прави в Корея след края на японската окупация през 1946 г.

Ляво движение в Япония

В Япония, тази островна държава, всичко също не е толкова просто. Има две теории за това как японците започнали да карат в ляво. Първо, исторически мечовете на самураите са били закрепени в лявата част. Втората теория е политическа: през 1859 г., британският посланик убеждава токийските власти да приемат лявото движение.

Такива исторически факти ни разкриват интересни истории за произхода на лявото и дясното движение по пътищата на света.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе