Защо сравнението с другите ни прави нещастни и как да излезем от този капан

в Самоусъвършенстване

„Сравнението е крадецът на радостта.“ – Теодор Рузвелт

С кого се сравнявате най-често? Ако не сте сигурни, опитайте се да си спомните с кого се сравнихте през последните 24 часа? Ако все още не сте сигурни, припомнете си последното влизане във Facebook или Instagram. Кои актуализации провокираха завистта ви, какъв тип статуси в социалните мрежи ви карат да се чувствате по-нищожни от други хора?

Психолозите, които изследват влиянието на социалните мрежи върху психиката, личността и самочувствието ни, отдавна призовават към избягване на безсмисленото превъртане на нюзфийда, защото това увеличава депресията и понижава чувството за благосъстояние. Най-честият съвет, който дават специалистите, е не само да ограничим времето, което прекарваме в тях, но и да ги използваме целенасочено, внимателно подбирайки нещата, които искаме да следим.

Може да си направите следния експеримент: прекарайте един час във Facebook или Instagram с ясната цел да проследите емоциите и настроението, което провокират някои от споделените статуси или снимки. Почти сигурно е, че ще попаднете на нещо, което ще провокира завистта ви, нещо, което липсва в живота ви, но другите имат…

Психологът Сюзън Бали споделя в своя статия, че е спряла да публикува снимки от семейни почивки, след като е прочела следния статус от приятелка във Facebook: „Гледането на снимки от пътешествия и почивки ме убива. Аз не мога да споделя нито една такава, защото бюджетът ми не го позволява…”

От този момент Бали споделя подобни снимки само с най-близките си, които наистина искат да ги видят, и често съветва приятелите си, преди да покажат нещо на някого, да си припомнят какво знаят за живота му. Понякога, показвайки своята собствена радост или пък подчинявайки се на желанието да блеснем в чуждите очи, крадем от радостта на другите, но това, за което често не си даваме сметка, е, че всъщност същото се случва и с нас, когато видим, че другите имат това, което искаме ние, но може би никога няма да притежаваме…

bulpress tv

Запомнете думите на Теодор Рузвелт: „Сравнението е крадецът на радостта” и следвайте съветите на Сюзън Бали как да не попадате в неговия капан:

Отбелязвайте хората и ситуациите, които предизвикват завистта ви

Поставете си за цел да забелязвате ситуациите, които ви карат да правите сравнения между себе си и другите. Социалните медии са най-големият враг в това отношение, но разбира се, опасности дебнат отвсякъде. Наблюдавайте ежедневието си внимателно и си дайте сметка какво в него ви кара да се чувствате зле – може би имате познат, който непрекъснато се хвали или пък задава въпроси за живота ви с цел да ви накара да се чувствате по-низши? А има ли дейности, в които не сте особено добри, налага ли се да минавате през скъп квартал, който провокира недоволството от живота ви?

Направете списък с хората и нещата, които провокират завистта ви, опишете подробно отрицателните емоции, които те провокират у вас, след което напишете и защо завистта ви е загуба на време и енергия. Сведете до минимум досега си с хората и нещата в списъка, особено ако нямат никаква стойност в живота ви.

Припомняйте си често, че опаковките може и да са лъскави, но зад тях рядко се крие лъскаво съдържание

Според Сюзън Бали е много полезно да култивираме този навик, а това може да стане, само ако осъзнаем, че познаваме истински единствено своите най-близки, при всички останали имаме достъп само до тяхната „опаковка”. Преди да сравните живота си с нечий друг, си припомнете, че повечето хора са склонни да представят най-добрата социална версия на себе си и живота си. Така например, колко изненадани оставате, когато разберете за развода на ваши познати, които са изглеждали толкова влюбени и щастливи буквално дни, преди да обявят раздялата си?

Ние никога не можем да бъдем сигурни какво се крие зад затворените врати на чуждия живот, което напълно обезсмисля както завистта ни, така и неудовлетворението и недоволството ни от собственото ни съществуване.

Повтаряйте си, колкото пъти е необходимо, че „Парите не купуват щастие“

Парите и вещите осигуряват краткотрайна радост, но не са гаранция за постоянно чувство на щастие и благосъстояние. Огледайте се около себе си, отворете няколко списания, прочетете историите в тях и ще се уверите, че и богатите, и звездните личности се измъчват от същите човешки несгоди като нашите…

Бъдете благодарни за доброто в живота си и се противете на всяка лъжа, изречена от негативния ви вътрешен глас

Ако се придържате към правилото да бъдете дълбоко благодарни за всичко хубаво, което имате в живота си и да си напомняте за него ежедневно, опасността да се сблъсквате със завистта си към другите и недоволството от себе си ще е много по-малка. Ако все пак някой провокира у вас подобно негативно чувство, припомнете си колко хубави неща имате във вашия собствен живот.

Опитайте се да използвате сравнението като мотивация за подобряване на това, което всъщност има значение за вас

Човешката слабост да искаш това, което другите имат, е такава загуба на време! Можете да обърнете сравнението и завистта в своя полза, като използвате възхищението, което изпитвате към друг човек, като мотивация да подобрите своите положителни черти. Кои са хората, които ви вдъхновяват да живеете по-добре, да постигнете своя по-добра версия? Избирайки този подход на мислене, вие все по-рядко ще попадате в плен на мъчителни сравнения и завист.

Източник: psychology.framar.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Самоусъвършенстване

Косово и Крим

Косово и Крим

Косово и Крим   Два свята на християни и мюсюлмани – единият
Отидете горе