Защо не трябва да пием концентриран алкохол заедно с някои храни

в Здраве

Често се вдига шум за вредата от алкохола върху здравословния начин на живот. Но каквото и да се каже, хората обичат да пият алкохол: някои няколко пъти в годината, други няколко пъти седмично.

Малко хора знаят, че често увреждане на организма не носи толкова алкохолът, колкото неправилното мезе към него.

Ако виното и бирата е яcно c какво могат да ce съчетаят, то със силните напитки нещата са по-сложни. Може би ще бъдете изненадани, но има много храни, които лекарите не препоръчват да се консумират с алкохол.

Торти, тестени сладкиши и алкохол

Тортите и сладкишите са врагове на твърдия алкохол. Да, те обикновено не са с водка, но често са с ром или коняк. Организмът ще се втурне веднага да разгради мазните сладкиши, защото за него глюкозата е по-важна. А алкохола по-късно. В резултат на това се получава бързо освобождаване на инсулин в кръвта, което води до интоксикация и тежък махмурлук.

Шоколад и алкохол

bulpress tv

Както се казва в един анекдот: „Бонбоните бяха излишни“. В нашето общество е обичайно да се дават уиски, коняк и кутия шоколадови бонбони. Но шоколадът в комбинация с алкохола силно засяга панкреаса. Алкохолът дразни панкреаса, причинявайки кратковременни спазми. А шоколадът може да блокира някои канали, поради което възниква възпаление и понякога панкреатит.

Пресни домати и алкохол

Не забравяйте: концентрирани напитки не се комбинират с домати, особено водката. Те само увеличават негативните качества едни на други. Така че не се изненадвайте, ако в средата на празника стомахът ви е подут, тъй като влиянието на органичните киселини на доматите върху стените на стомашната лигавица се увеличава драматично при комбинация с алкохол.

Пържено месо и алкохол

Често към мазната пържена храна, която и без това се отразява отрицателно на черния дроб и панкреаса, вие добавяте и алкохол. Няколко такива празника и вие ще сте пациент на болницата.

Пикантни мезета и алкохол

Ние бързаме да разочароваме ценителите на мексиканската кухня: пикантните храни засилват действието на алкохола. Така че люта храна с текила или водка не само ще провокира бърза интоксикация, но може да доведе и до изгаряне на стомаха или хранопровода.

Мариновани краставички и алкохол

Солените краставички поддържат баланса между водата и солта в организма, но дават допълнително натоварване на бъбреците и черния дроб, вече натоварени и с алкохол.

Грозде, пъпеш, диня

Плодовете е добре да са комбинирани с алкохол до 30 градуса. Поради това те често се поднасят с вино. Но както в случая със сладкишите, организмът започва да ги обработва първо тях, а после и самия алкохол. Ето защо интоксикацията ще настъпи бързо.

Пъпеш и диня с концентриран алкохол е истинска отрова за червата. Тези продукти започват да ферментират директно в тях под влияние на алкохола.

Но не се отчайвайте защото много храни се съчетават перфектно с концентрирани алкохолни напитки.

Първо, това е киселото: краставички (но не много солени), домати и зеле. Последното върви особено добре с водка. Зелето има много витамин С, който помага да се изхвърли алкохолът от тялото. Ето защо, организмът се нуждае от кисело зеле като предястие, а на следващата сутрин саламурата от него е терапевтичен балсам срещу махмурлук.

Салати и ястия с варени картофи са добро мезе. Също така, добре е да пиете водка с нискомаслено печено или варено месо. Морските дарове като цяло са отлични.

Трябва да знаете как и с какво да замезвате при пиене на алкохол!

Ако искате да останете на банкет цяла нощ, не комбинирайте алкохол с забранени храни и откажете содата. И още по-добре е да пиете умерено или да се ограничите до една чаша вино. Съветът е банален, но мнозина забравят за чувството за мярка.

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе