Защо маймуните не еволюират вече

в Наука

Всеки знае еволюционната теория на Дарвин за произхода на човека от маймуната. Едни я възприемат, докато други я отричат напълно. Привържениците и на двете групи, обаче, често си задават един и същи въпрос: „Ако Дарвин е бил прав, защо до сега нито една маймуна не е станала човек?” Категоричен отговор никой не може да даде, но учените имат някои предположения. Ето ги и тях:

Мозъчна еволюция

Една от теориите, според които не сме станали свидетели на подобна трансформация, смята, че това е много дълъг процес и отнема от 3 до 5 милиона години. Според привържениците на тази теза, толкова време е необходимо мозъкът на маймуната да еволюира и порасне до размерите на човешкия мозък. За целта мозъкът на примата трябва да се увеличи почти двойно, за да достигне по размер човешкия, с който да си служи за извършване на разумни действия. И тъй като това е изключително дълъг период от време, той няма как да бъде наблюдаван от начало до край от човечеството.

Изчезналият примат

Според привърженици на друга теза, по-вероятна причина за това, че не сме станали свидетели на превръщането на маймуна в човек, е, че този вид примати, които се смятат за наши прародители, вече не съществува.

Освен това, появата и развитието на човешката раса, не би било възможно, ако не се е било стигнало до изменението на определени климатични условия, които накарали приматите да се борят за своето съществуване. В борбата за оцеляване, те започнали да мислят по-разумно, а за осигуряване на прехраната си използвали първите оръдия на труда. В днешно време, приматите няма как да се сблъскат с такива условия и затова не еволюират.

Колкото и да са различни тезите на учените по този въпрос, в момента едно е сигурно – човекът е заел водеща позиция на Земята, без значение как и от къде е произлязъл. Възможно е в далечното бъдеще по някаква причина хомо сапиенс да изчезне и ако този факт бъде съчетан с подходящите климатични условия, вероятно ще възникне нов вид човек от човекоподобните маймуни. Но и това е нещо, което отново няма да можем да видим, тъй като просто няма да съществуваме.

bulpress tv

Едва ли някога ще наблюдаваме в естествени условия еволюцията на маймуните, но сме свидетели на маймуни, които са със сходни на човека качества, т.е. те може би са в някакъв стадий на еволюция, както и обратното – съществуват и хора, които са живо доказателство, че не сме много далеч от маймуните.

Източник: moreto.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе