Забележителностите в България: Етнографски музей в София

в Любопитно

Етнографският институт с музей при Българската академия на науките се намира в бившия Княжески дворец в София.

Музеят е част от Народен музей, създаден през 1892 г., а през 1906 г. се отделя като самостоятелна институция под името Народен етнографски музей.

През 1954 г. Етнографският музей заедно с Националната художествена галерия са преместени в сградата на бившия дворец.

Сградата на Княжеския дворец е обявена за паметник на културата в брой 40 на Държавен вестник от 1978 г.

Музеят има изключително богата колекция, разпределена в няколко теми. В Етнографския музей се съхранява една от най-богатите колекции пастирска дърворезба – около 4000 експоната от бита на българина, характерни за периода от началото на ХІХ – средата на ХХ век. Сред експонатите има лъжици, хурки, геги, свещници и др. В колекция „Дърворезба” посетителите на музея могат да видят и музикални инструменти – кавали, гъдулки, гайди и др. В част от експозиционната площ са изложени оръдията на труда, служещи на жената в семейството – чекръци, хурки, представено е и обзавеждането на дома – долапи, столове.

 

Изключително интересна е колекцията от църковна дърворезба на Тревненската, Самоковската и Дебърската школа.

Уредниците в музея могат да разкажат интересни факти, свързани с обичаите и вярванията на българите, които се отразяват в празниците и делниците им. Една от най-интересните колекции е тази, посветена на шевиците. Смята се, че шевицата е една от най-отличителните черти на българското народно творчество. Дори известният изследовател Феликс Каниц е казвал, че световноизвестните художници трябва да се учат от изкуството на българската шевица. В музея се съхранява и най-богатата колекция от традиционно българско облекло в страната.

bulpress tv

Други интересните колекции в Етнографския музей са тези от писани яйца, обредни хлябове, килими, богати са сбирките от мартеници, сватбени знамена и амулети.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе