Забавни случки от живота на най-знаменитите химици

в Любопитно

Химията – много хора я мислят за трудна и доста скучна наука. Въпреки факта, че когато някой чуе тази дума най-често си представя изливане на течности една в друга, промяна на цветовете, дим и по някой и друг взрив, мнението, че химията и химиците водят доста скучен живот си остава. Вие смятате ли, че е така? Смятате ли, че всичко, което се случва при тези учени е просто скучни формули и сложни изчисления! Повече не го правете, защото много ще сгрешите. Тези необичайни и много интелигентни хора понякога също се веселят и тяхното поведение и начин на живот ще предизвикат усмивка и у най-големите скептици. Някои от забавните неща, които правят са планирани нарочно, а други се случват напълно случайно макар че звучат като виц. При това като едни истински учени сме ви подготвили и няколко нагледни примера за това наше твърдение. Готови ли сте да открехнем завесата за личния живот на най-известните химици?

Менделеев – майсторът на куфари

Със сигурност сте чували за Менделеев! Той е производител на куфари! Да, сериозно! Вярно, че е измислил и таблицата на химичните елементи, но… прочетете тази история и ще разберете всичко. Известният руски химик Дмитрий Менделеев обичал да прави рамки за снимки, корици за книги и… куфари. Това е било хобито му! Куфарите били толкова хубави, че по едно време много от съседите му започнали да си купуват от него. Така един ден пътувайки с влака заедно с един от своите съседи и един непознат дочул следния разговор:
– Кой е този джентълмен, изглежда много важно? – попитал непознатият.
– Как? Не знаете ли? Това е Менделеев – майстор на куфари! – отговорил съседът.

Ха-ха-ха-ха! Защо се смеем ли? Цялата работа е, че руският химик по това време вече бил известен със своята таблица… по принцип!

Ох, тази колона!

bulpress tv

Германецът Роберт Бунзен е талантлив химик и образцов учител. Но все пак, както във всеки университет, дори и по негово време е имало такива студенти, които си мислят, че са много умни и че могат да пропускат лекциите. Така в края на семестъра няколко млади непознати се явили пред Бунзен с умоляващи погледи за изпит. Ученият обаче не успял да им прости толкова лесно, че не са дошли на нито една негова лекция и им казал:
– Не ви помня! Мисля, че нито веднъж не съм ви виждал на лекциите си, пък сега искате да ви допусна до изпит!
– И аз никога не съм ви виждал, господине – съгласил се един от студентите и добавил – но това е защото винаги седяхме зад колоната. Смятаме, че мястото ѝ съвсем не е в стаята за провеждане на лекции! – добавил той, като си мислил, че е много хитър.
– Възможно е, казал спокойно Бунзен – но никога не бих си помислил, че зад една такава колона могат да се скрият 10 души! – добавил той.

Иван Трифонов и големия „бум“

Ще си кажете, да, това е весело, но очаквахме наистина смешни неща свързани с химията. Сега ще получите едно такова, при това не от кого да е, а от българския химик Иван Трифонов. Той е един от основателите на Висшето техническо училище в София и бил наистина добър химик. Поне повечето пъти! Въпреки това в младостта си бил известен най-вече с неприятностите, които предизвиквал. Той много обичал химията и затова още от млад обичал да смесва най-различни химически вещества, за да види какво ще се получи и това често водело до по-големи или по-малки проблеми и най-вече много пушек. Един ден обаче се случило да има и истински взрив. За щастие никой и нищо не е пострадало, освен че Иван излязъл от лабораторията покрит с малко сажди и бил поставен „под наблюдение“, което означавало, че трябва да внимава с експериментите.

Източник: az-deteto.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе