Животински клетки усвояват слънчева енергия

в Наука

Животинските клетки при бозайниците, като се предполага в това число и човешките, са способни с помощта на хлорофила от консумираните зеленолистни растения, да усвояват енергия от светлината.

Ново изследване разкрива различна страна на идеята, защо трябва да си ядем зеленчуците и да прекарваме време навън. Оказва се, че с повече зеленчуци в менюто митохондриите в клетки произвеждат повече енергия. Изследването посочва, че чрез богата на хлорофил диета, бозайниците, предполага се в това число и хората, са способни да усвояват светлина с дължина на вълната характерна за фотосинтезата, което води до повишаване производството на енергия от митохондриите.

Учените провели маса експерименти за да установят дали животните могат да използват молекули хлорофил за усвояване на слънчева светлина за синтеза на АТФ (аденозинтрифосфат) така, както правят растенията с процеса на фотосинтеза. Тъй като на много бозайници менюто е богато на хлорофил, учените се запитали, дали е възможно животинските клетки да извличат енергийна полза от това.

Откриват, че при консумацията на зеленолистни зеленчуци, хлорофилът навлиза в тъканите и клетките, където бива усвоен от митохондриите. След излагане на светлина, животинските клетки с високо съдържание на хлорофил отбелязват повишена концентрация на АТФ.

В друго проучване, под въздействието на светлина, хлорофилът повишава концентрацията на АТФ и удължава живота на опитни червеи.

Така учените стигат до заключението, че енергията от светлината, абсорбирана чрез метаболизма на клетката с участието на хлорофила, има важно значение за енергийната регулация при животните.

Усвояването на хлорофил от храната влияе на запасите от АТФ чрез катализирането на коензим Q. Това откритие може да промени разбирането ни за процесите на стареене и основните клетъчни функции при животните.

bulpress tv

Изглежда зеленолистните зеленчуци, освен ценни с хранителните си вещества, притежават и други, неподозирани до момента ползи. Означава ли това, че чрез консумирането на зеленчуци богати на хлорофил и излагането на слънчева светлина, сме способни да повишим енергийния капацитет на целия организъм?

Това не е всичко. Друго проучване разкрива, че меланинът е способен да достави до забележителните 90% от необходимата за клетъчните нужди енергия, чрез улавяне и директно преобразуване на слънчевата енергия в химична. Ако това е така, то идеята, че клетката се изхранва основно благодарение на глюкоза трябва да бъде преразгледана.

Процесът на трансформиране на слънчевата светлина с участието на меланин, чрез разпад на водата, е все още неразбираем, но се разкрива нов аспект от клетъчната биология, където глюкозата и АТФ имат по-скоро подкрепяща функция за енергийните нужди на клетката, а основната им функция е синтез на мазнини.
Тези открития поставят меланина и хлорофила в нова светлина – те дават възможност на клетката да използва слънчевата светлина за попълване енергийните нужди на тялото, процес характерен за растения и микроорганизми. Никой до сега не е предполагал, че животните могат да се възползват от тези механизми.

Излиза, че във всички тези отвлечени разкази за мъдреци хранещи се от енергията на Слънцето, имат известна истина. Що се отнася до вегетарианците – те ще са най-щастливи от това откритие и вече ще имат сериозен аргумент на разположение.

Източник: svezhanauka.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе