Ето защо германците са най-щастливи в ЕС

в Любопитно

Германците са оптимисти, италианците са песимисти: според едно ново изследване, гражданите на Германия са най-щастливите европейци. Те са доволни от живота в страната си и имат само един проблем… Но той е свързан с ЕС.

Германците гледат в бъдещето общо взето с оптимизъм: почти 60% от тях смятат, че страната им се движи в правилната посока, 63% са доволни от функционирането на демокрацията, а цели 77% казват, че през последните две години икономическото им положение или е останало непроменено, или дори се е подобрило.

Това става ясно от проучването „еupinions“ на фондация „Бертелсман“. Авторките му Изабел Хофман и Катерин де Фриз са се допитали не само до германците, а до гражданите на всички 28 държави от ЕС. Общият брой на интервюираните е 10 000.

А първият важен извод от допитването гласи: германците са по-доволни от всички останали европейци, отбелязва Deutsche Welle. Доволни обаче от себе си – не и от самия ЕС.

72 на сто от германците заявяват, че не са доволни от посоката, в която се движи ЕС. „Нагласите в Германия в това отношение са странни, да не кажа изкривени: в Германия всичко е наред, ама в Европа нещата вървят на зле“, коментира Изабел Хофман.

Марсел Фрачер, президент на Германския институт за икономически изследвания, казва: „Задоволството на германците от собственото им икономическо положение е в контраст с недоволството им спрямо недостатъчната социална справедливост.“ А това означава, че много хора в страната очакват повече солидарност и по-силна спойка на обществото, смята Фрачер.

Според него обаче е опасно, когато толкова много хора са по-доволни от случващото се в собствената им страна, отколкото от процесите в ЕС – както е в случая с германците. Критиката срещу ЕС е резултат от засиления национализъм, казва той. „Много национални политици, включително и в ЕС, злоупотребяват с ЕС и с еврото, оправдавайки с тях своите собствени грешки.“

bulpress tv

„Доминиращото настроение в Германия е добро“, обобщава Изабел Хофман. А причините за това са фактори като стабилната валутна ситуация, която успокои германците, както и международната обстановка – Брекзитът, избирането на Доналд Тръмп и напреженията през 2016, които по-скоро ги притесни. „Хората се питаха: Господи, накъде е тръгнал светът?“ Освен това предстояха избори в Австрия, Нидерландия и Франция, а десните популисти набираха сили.

После обаче дойде обратът. От началото на 2017 година настъпи известно успокояване и хората усетиха някакво облекчение, обяснява Хофман. Изборите в горепосочените европейски държави не завършиха така, както мнозина се опасяваха. И в Германия вътрешнополитическият спор около възможните решения на бежанската криза постепенно затихна. С две думи: положителни тенденции както в страната, така и в Европа, към които се добавя стабилното икономическо положение. „Една необичайна ситуация, в която кокошката на съседа не ни изглежда като угоена гъска“, обобщава Хофман.

Източник: retro.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе