Домашен лекар: Когато ръцете треперят

в Здраве

Треперенето на ръцете най-често се дължи на нарушение на централната нервна система, което води до хронични треперещи или ритмични мускулни спазми. Състоянието е познато като есенциален тремор и е най-честата причина за несигурните ръце.

Състоянието може да бъде лекувано със синтетични лекарства с рецепта или дори с хирургична операция, ако е необходимо. Въпреки това някои от най-добрите средства за лекуване на този вид тремор са домашни. Все пак консултацията с вашия лекар никога не е излишна, а точно напротив – необходима е.

Лавандула

Изключително ефективно средство срещу треперене на ръцете е лавандулата. Етеричното масло от растението успешно контролира тремора. Лечението с това природно средство успокоява нервната система и спира мускулните спазми. Още повече, лавандулата дава възможност да се успокои тревожността и спира симптомите на депресия, които са чести причини за тремор. Можете да приемате лавандула и под формата на чай или като капнете няколко капки от етеричното масло върху възглавницата си.

Лайка

Лайката е друг ефективен лек за треперене на ръцете. Благодарение на успокояващите си свойства тя оказва положително въздействие върху нервната система. Билката помага и за намаляване на тревожността и стреса, които са друга основна причина за появата на тремор. Лайката е и много силна антиспазматична билка, която помага при мускулните спазми, предизвикващи треперене на ръцете.

Балсам от лимони

bulpress tv

Друго надеждно средство, с което можете да спрете треперенето на ръцете, е лимоновият балсам. Смята се, че той успокоява мозъчната активност при нервно напрежение. Освен това балсамът от лимони доказано намалява напрежението, успокоява симптомите на депресия и дори спира главоболието. Точно и по тази причина се препоръчва като ефективен начин за лечение на тремор.

Не на алкохола

Друго важно нещо, което трябва да направите, за да спрете треперенето на ръцете, е да забравите за алкохола. Пиенето на концентрати доказано вреди на централната нервна система и е една от основните причини за появата на есенциален тремор. Разбира се, това не означава да станете абсолютен трезвеник, но най-добре консултирайте позволеното количество алкохол с вашия лекар.

Без кафе и захар

Друго, от което трябва да се въздържате, за да предотвратите треморите в ръцете, са кафето и захарта. Те не са така опасни, що се отнася до треперенето на ръцете, но прекаляването с тях също води до това състояние.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе