Градът, в който всички носят противогази

в Любопитно

Старата поговорка „Домът е там, където е сърцето“ важи в пълна сила за жителите на остров Миакейма, намиращ се в югоизточна Япония. Голямата интензивност на вулканичните изригвания, които предизвикват изтичането на отровни газове, принуди 3600 души да се евакуират през 2000 година. Въпреки това обаче, повечето граждани просто не желаят да напуснат. Градът, който сам се обрече на живот с противогаз възкръсва от пепелта. Буквално.

На Макейма се намира верига от вулкани. За миналия век те са изригнали 6 пъти. Най-лошо било през юни 2000 година, когато след 17 годишен покой, Ояма изригва. Последвали  17 000 земетресения, които се усещали на острова от 26 юни до 21 юли.

По време на тези земетресения, островът е обгърнат от облаци от прах, достигащи 16 км височина, нагорещени газове, пирокластични потоци и тежка пепел от кратера. Бедствието довело до високо ниво на токсичен серен диоксид, който изтичал редовно от земята. 20% от острова станала напълно необитаема. 3 месеца по-късно правителството взело мерки и организирало масова евакуация през семптември.

5 години Миакейма е бил обявен като негоден за обитаване заради безплодността на земята, наподобяваща на пост-апокалиптичен свят — мъртви дървета, ръждясали коли, изоставени сгради. 2 години след изригването, Ояма продължава да бълва между 10 000 и 20 000 тона серен диоксид. През 2005 година на гражданите им е позволено да се върнат в домовете си.

bulpress tv

2800 човека, сложили противогази, пожелават да се върнат на острова. Близо 1/3 от населението остава да живее извън Макейма.

Независимо от опасността, туристите често посещават тази дестинация. На острова се предлагат еднократни маски и противогази, а изоставените жилища, сплесканите автомобили и разрушените от лавата сгради са най-голямата атракция.

Източник: lifestyle.framar.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе