”Големите” напускат Фейсбук

в България

”Големите” напускат Фейсбук

Фейсбук
Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически автомобили Тесла Мотърс закриха профилите си в социалната мрежа Фейсбук.
Техният собственик, милиардерът Илон Мъск, бе призован от един негов последовател в Туитър да изтрие Фейсбук-страницата на Спейс Икс. В отговор Мъск написа: „Въобще не знаех, че имаме страница във Фейсбук. Ще го направя.“ В социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг, Спейс Икс и Тесла имаха по около 2,6 милиона последователи.

Малко преди това интернет компанията Mozilla и банка Commerzbank преустановиха рекламните си кампании във Фейсбук. Причината: скандалът с личните данни.

Преди няколко дни стана ясно, че британската аналитична компания „Кеймбридж Аналитика“ е обвинена, че е използвала информация от профилите на 50 милиона потребители на Фейсбук с цел да се повлияе на изборите в САЩ през 2016.

Фейсбук си призна

След няколко дни на мълчание основателят на Фейсбук заяви, че неговият концерн е допуснал грешка. „Това беше голяма злоупотреба с доверието. Наистина съжалявам за случилото се“, каза той пред CNN.

Високопоставени американски политици официално призоваха Зукърбърг да се яви пред специална комисия във Вашингтон и да отговори на критичните въпроси, които ще му бъдат зададени от членовете ѝ. Изслушването обаче няма как да се проведе преди края на великденската ваканция на Конгреса.

В същото време британски съд постанови претърсването на лондонската централа на „Кеймбридж Аналитика“. Според британски медии, 18 служители от Службата за защита на данните са участвали в акцията, проведена в петък вечер. Компанията е заподозряна в това, че по неправомерен начин е добивала данни от потребители на Фейсбук, които е използвала за непозволена рекламна предизборна кампания сред милиони американски избиратели, и така е повлияла на техния избор в полза на Доналд Тръмп.

Машина за влияние

bulpress tv

Особено интересен е начинът, по който се стигна до разкриването на този скандал. Изпълнителният директор на „Кеймбридж Аналитика“ Александър Никс беше заснет със скрита камера да обяснява начините за оказване на натиск върху политици, участващи в избори. Неговата фирма можела да изпрати например „момичета до къщата на кандидата“. Репортер на британската телевизия Channel 4 се беше представил за потенциален богат клиент, който иска да помогне на няколко кандидата да постигнат успех на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.
Източник: dnes.dir.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе