Годжи бери за здраве, сила и дълголетие

в Здраве

Къде се крият тайните лечебни свойства на годжи бери?

Годжи бери е плодът с най-много хранителни вещества на Земята. Той е член на семейството Беладона – (Solonaceae), който съдържа и други добре познати ни плодове и зеленчуци като картофи, сладки картофи, патладжани, домати, чушки, както и някои отровни растения като беладона. Родината на годжи бери е в хималайските планини в Тибет, Монголия, но в днешно време се отглежда в много други страни.

Въпреки че в западните страни плодовете на годжи бери стават популярни през последните години, те се използват от хилядолетия в Тибет и Китай не само като част от кулинарията, а и с лечебни цели.

Още от древността растението годжи бери е високоценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.

Уникалното на този плод е, че съдържа всички необходими за организма амино киселини. Годжи бери също има най-високата концентрация на протеин сред всички плодове. Той е богато снабден и с витамин C, съдържа също повече каротеноиди от всяка друга храна, богат е на фибри и има 21 транс минерали.

Годжи бери е изключително богат на желязо

Предлага 15 пъти повече желязо отколкото може да се намери в спанака, както и калций, цинк, селен и много други важни минерали.

Този удивителен малък супер плод съдържа също така естествени противовъзпалителни, антибактериални и антигъбични съединения.

bulpress tv

Годжи бери подобрява имунната система

Неговите мощни антиоксидантни свойства и полизахариди помагат за подобряване на имунната система. Не е чудно, че в традиционната китайска медицина годжи бери се яде за дълголетие и увеличаване на силата.

В традиционната китайска медицина се смята, че годжи бери действа благоприятно върху бъбреците и черния дроб, помага за болки в долната част на гърба, виене на свят и подобрява зрението.

Годжи бери най-често се консумира в сурово състояние, направено на чай или екстракт или като съставка в супи.

Кисело мляко с годжи бери и ядки е чудесна енергийна закуска

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе