Главоболие: Мястото определя причината и лечението

в Здраве

Понякога е трудно да се открие защо се появява главоболие. Може би се питате защо това се случва и защо болката е съсредоточена в определено място.

В зависимост от това как и къде имате главоболие, може да се предположи определен сериозен здравословен проблем.

Ако главоболието настъпва рано сутринта, то със сигурност трябва да бъдат консултирано от Вашия лекар, тъй като може да има съмнения, че това е от високо кръвно налягане, тумор на мозъка, сънна апнея. Също така, трябва да отидете на лекар, ако имате главоболие, което причинява промяна на зрението, храносмилането или настроението.

Мястото на главоболието определя причините:

1. Главоболието е съсредоточено в едната половина на главата
Това е мигрена. Това явление не е опасно, но е много неприятно, защото може да продължи до 72 часа. Ще го разпознаете от пулсиращата болка (варира от умерена до тежка), а понякога гадене и чувствителност към светлина и шум. Важно е да вземете болкоуспокояващи таблетки веднага след първите симптоми. Също така трябва да останете на тъмно.

2. Усещате главата си като стегната с менгеме
Това е напрегнато главоболие с до средна интензивност на болката, както чувствате сякаш някой натиска главата ви с менгеме. Това често се случва поради повишения стрес и е препоръчително да се поспи малко.

3. Болка в едната страна на лицето, подуване на клепачите
Това е главоболие, което е силно и продължава в цикъл от две седмици до един месец. То се среща в определен период от години, а между два пристъпа могат да минат години. Болката се появява всеки ден, по едно и също време на деня и нощта и продължава от половин час до три часа.

4. Болка в челото
В този случай, това е главоболие, което е причинено от възпалени синуси. Болката може да се усети и в скулите. В този случай, вдишване на пара или душ с топла вода може да подобри състоянието.

bulpress tv

5. Болка в задната част на главата (в областта на шията)
Този тип главоболие се дължи на проблеми с гръбначния стълб и/или врата. Въпреки това, то също може да се получи от дълго заседяване. Разходете се малко и вдишайте чист въздух.

Експертите твърдят, че е добре да си водите дневник на главоболието. Дневникът трябва да включва информация за колко често се получава, по кое време, къде е болката и колко време трае. Въз основа на тези наблюдения по-късно лекарят ще може по-лесно да диагностицира какво се случва.

Също така, главоболието може да се дължи на обезводняване. Това означава, че трябва да бъдат внимателни и да пиете достатъчно прясна вода през целия ден.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе