Генното подмладяване вече е факт

в Любопитно/Наука

Елизабет Периш (Liz Parrish) – ръководителят на американската научноизследователска компания BioViva, стана първият човек, на когото бе успешно тествана подмладяваща генна терапия.

Въпреки че първите възрастови промени отчитаме по външните признаци, процесите на стареене се формират и развиват вътре в нас – на клетъчно ниво. Крайните участъци на хромозомите се наричат теломери. Те не носят генетична информация, но защитават хромозомите, изпълнявайки ролята на своеобразен буфер против износване. Но всеки път, когато клетката се дели, теломерите постепенно намаляват, докато не станат толкова къси, че повече не могат да защитават хромозомите. В резултат на това клетката старее и повече не може да изпълнява функциите си.

Ферментът, носещ името теломераза, е способен да изгражда късите теломери. Благодарение на това стареещите клетки отново придобиват свойството да се делят, подобно на младите и здрави клетки. Досега методиката за удължаване на теломерите е била тествана единствено върху изкуствено отгледани клетки и лабораторни животни.

Първият експеримент по прилагането на уникалната терапия за подмладяване на човека е стартирала през септември 2014 година, когато 44-годишната Елизабет е решила да премине два курса на генна терапия, разработени от нейните сътрудници за забавяне на стареенето. Първият курс е предназначен за предпазване от загуба на мускулната маса с възрастта, а вторият – за увеличаване производството на теломераза. Инжекциите са били направени на Елизабет в Колумбия, тъй като препаратите не са одобрени от Управлението за санитарен контрол на хранителните продукти и медикаментите (FDA) на САЩ.

В момента са станали известни първите резултати от генната терапия, като те са просто зашеметяващи. Анализите са показали, че препаратите действително са спрели скъсяването на теломерите. Левкоцитите в кръвта на Периш са станали биологически по-млади, а теломерите са се „удължили“ с 20 години. Откритието на компанията BioViva е привлякло вниманието както на учените, така и на различни инвеститори, като експериментът продължава и в момента, а изследователите следят внимателно здравето на Периш.

Източник: sharebg.eu



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе