Газпром спира транзита на газ през България

в България

Газпром спира транзита на газ през България


Газпром експорт уведоми официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция от януари 2020 година, съобщи Bloomberg. Миналата седмица ясно го каза и руският премиер Медведев.
През декември 2018 г. бе съобщено, че България ще трансформира сегашния договор между Булгартрансгаз и Газпром за транзит на газ през наша територия до 2030 г..

Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор Газпром иска да го прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод и да пренасочи доставките по Турски поток“. Съгласно договора обаче Газпром е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 г.
Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България си запазва правото да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите до 2030 г. транзитни такси.

При подобно развитие на обстоятелствата Булгартрансгаз, Булгаргаз и топлофикациите са под заплаха за своето съществуване и българската страна трябва да намери начин да включи в Турски поток . Газопреносното дружество ще загуби основната част от приходите си, ако тръбата заобиколи страната ни, призна още в края на м.г. Петкова. „Приходите на Булгартрансгаз са около 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция”, заяви тогава министърът.

Източник; 19min.bg

 

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе