Все повече деца са алергични към глутен (цьолиакия): Вижте симптомите

в Здраве

„Всеки ден трябва да меся хляб от брашно без глутен със суха мая, защото дъщеря ми е с цьолиакия и е алергична към глутен. В училище няма от къде да купи нищо за ядене – нито обикновена кифла, а на рождени дни на другите деца пие само сок. В ресторант поръчвам за нея само пържени картофи, защото и в подправките има глутен“, разказва майка на дете с алергия към глутена.

Строга безглутенова диета за цял живот

Всяка година се диагностицират нови случая с цьолиакия. Това е заболяване на автоимунната система, при което имунната система напада собствените клетки на тялото.

Цьолиакията е причинена от протеина (глутен), който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога овесените ядки. Ето защо е много важно да се спазва безглутенова диета. Това означава живот без обикновен хляб, торти, пица.

Децата с алергия към глутена имат хронична диария, голям подут корем, раздразнителни са, нямат апетит, не нарастват на ръст. Kлинично диагностицираните пациенти имат хронични диарии, хроничен запек, болки в корема, загуба на телесно тегло, намален апетит, малокръвие, повръщане, раздразнителност, недохранване и други.

Лекарите съветват родителите да не чакат, а веднага да заведат детето на лекар, за да се диагностицира навреме и да започне лечението, за да да не се появят усложнения.

Тежки остри и живозастрашаващи са усложненията при нелекувани пациенти с цьолиачна криза, когато рязко се влошава състоянието, детето повръща, има и диария, подуване на корема, дехидратация, колапс и шоково състояние.

bulpress tv

Възниква и ацидоза, а може да се забави дори и растежът на детето, което може и късно да влезе в пубертета. Възниква и увреждане на черния дроб, неврологични промени, непоносимост към лактоза, мускулна слабост и други усложнения.

Заболяването цьолиакия, алергия към глутена, обикновено започва още при бебета и през втората година, т.е. когато на детето започнат да се дават повече зърнени храни

Родителите на деца с алергия към глутена са много затруднени с храненето и биха искали да има повече хранителни продукти за тях в търговската мрежа.

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе