Вредни навици, които увреждат очите ни

в Здраве

Някои заболявания на очите са наследствени, но много от тях са в резултат на лоши грижи и навици свързани с очите ни. Може да се изненадате като разберете, че нещата, които правите всеки ден може в действителност да увреждат вашето зрение.

Ето няколко лоши навици, които трябва да спрете да правите, за да запазите зрението си и очите ви здрави за по-дълго време.

Не носите слънчеви очила – липсата на слънчеви очила води до излагане на очите ви на вредните ултравиолетови и високо-енергийни видими (HEV) слънчевите лъчи, които могат да доведат до преждевременно стареене на очите и да увредят клепачите. Дългите периоди на излагане на слънце може да доведе до изгаряне на предната повърхност на окото (фотокератит), макулна дегенерация, катаракта и в някои случаи на рак на клепача. За да предпазим очите си трябва да носим слънчеви очила, които блокират 100% от ултравиолетовите лъчи на слънцето. И не забравяйте да ги носите, когато сте на открито – дори, когато е облачно.

Пушене – то вреди на почти всяка част от тялото ви – включително и очите ви. Изследванията свързат пушенето с появата на очни заболявания като макулна дегенерация, сухи очи, катаракта, увеит, и диабетна ретинопатия. Пушачите са четири пъти по-застрашени от загуба на зрение в сравнение с хората, които не пушат. Добрата новина е, че отказването, без значение на каква възраст, може да помогне за намаляване на риска от развитие на сериозни заболявания на очите.

Пипането на очите с ръце – кожата около очите е много деликатна. Триенето на очите ви с ръце може да увреди най-малките кръвоносни съдове, които са под повърхността на кожата и да причини тъмни кръгове или появата на торбички. Прекаленото търкане на очите за дълъг период от време може да доведе до състояние, свързано с изтъняване на роговицата. Това състояние може да доведе до неясно виждане и понякога не може напълно коригирано с очила или контактни лещи.

Освен това, пипането на очите с мръсни ръце може да доведе да замърсяването им с различни бактерии. Бактериите могат да причинят различни заболявания като конюнктивит.

Не спите достатъчно – недоспиването може да доведе до зачервяване на очите, както и тъмни кръгове, очни потрепвания, сухота в очите и замъглено виждане.

bulpress tv

Неправилно хранене – Ако не включвате достатъчно плодове и зеленчуци в ежедневната си диета, най-вероятно няма да можете да си набавите необходимите витамини, минерали и мастни киселини, необходими за оптималното здраве на очите. Диета, богата на плодове, листни зеленчуци и риба са от съществено значение за поддържане на зрението ви. Правилното хранене може да помогне за предотвратяването на редица заболявания, свързани с очите.

Не пиете достатъчно вода – пиенето на малки количества вода и наличието на големи количества натрий в храната, може да доведе до дехидратирането на организма ви. Това на свой ред може да доведе до намаляване на количеството слъзна течност, която е отговорна за овлажняването на очите. Сухотата на очите, зачервяването и подпухналите клепачи могат да бъдат в резултат на тази дехидратация.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе