Водата: За какво изразходваме най-много и ще останем ли без вода?

в Здраве

 

Колко вода изразходва човечеството за производство на храна?

Въпреки че при нас водата е почти от най-евтините природни ресурси, все пак не можете да си представите колко вода е необходима, за да се стигне до окончателен хранителен продукт.

Водата е необходима за царевица, ориз, пшеница

Необходими са средно 1 222 литра вода, за да се произведе един килограм царевица

Царевицата, ориза и пшеницата са основни продукти за изхранване на хората, а годишно в света се произвеждат около 845 милиона тона царевица. За производството на един килограм царевица в Германия се изразходват 760 литра вода, а в Индия заради климатичните условия – 2 450 литра.

1000 л вода отиват за производство на литър мляко

Всяка година в света се произвеждат около 600 милиона тона мляко, но преди да се получи млякото, необходими са около 1000 литра вода за поене на кравите и за производство на фураж. За производството пък мляко на прах е необходима пет пъти повече вода, защото от един литър прясно мляко се получават само 200 грама мляко на прах.

bulpress tv

За 1 кг сирене са необходими 10 л мляко

Сиренето по същество е траен концентрат от млякото. Тази трайност си има цена. За един килограм сирене са необходими 10 литра мляко, а да се получи специално сирене, необходимо е и повече мляко. Например за пармезан са необходими около 16 литра мляко, а срокът му на годност е само две години.

За едно яйце са нужни 200 литра вода

За едно яйце са необходими около 200 литра вода, която се изразходва за преработка и хранене на кокошките. По-голямата част от яйцата, които се продават, са от кокошки, които се държат в клетки и те не се хранят естествено навън, а с пшеница и царевица, за което трябва допълнително вода.

Годишно за производство на кафе се изразходват 85 милиарда куб. м. вода

За производството на килограм кафе на зърна потреблението на вода е около 130 литра вода. В целия свят годишно за производството на кафе се харчат около 85 милиарда кубически метра вода.

За 1 пиле отиват 4 325 литра вода

В месната индустрия пилето живее средно 38 дни. За това време пилето трябва да се храни със зърнени храни и вода. По-голямата част от пилетата, които се продават в магазините произхождат от кланици, от които масово излизат пилета и за едно пиле са необходими 4 325 литра вода.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе