Вароша: Курортът призрак в Кипър е забранен за посетители

в Любопитно

Вароша, призрачен град: „Оставих душата си вътре. Отворете“.

За туристите Средиземно море обикновено е реална картина от рая – прекрасни плажове, чисто море, модерни апартаменти, добро обслужване. Така е в повечето крайбрежни градове. Но един град на Средиземно море нарушава тази идилична картина.

Става дума за Вароша в Кипър – изоставен, напълно пуст, призначен, 365 дни в годината и така вече четири десетилетия
Днес Вароша е призрачен град, поради което вероятно е най-странната дестинация на Средиземно море.

Някога е бил изключителен курорт. Преди да бъде изоставен през 70-те години на миналия век, е бил една от най-посещаваните дестинации в света. Заради туризма, който там е бил бизнес номер едно, курортът е пълен с хотели.

Вароша в Кипър е място, което са посещавали холивудски звезди като Елизабет Тейлър и Ракел Уелч в началото на 70-те години. Всички са вярвали, че курортът ще става все по-популярен

По време на туристическия бум започнало изграждането на много луксозни хотели, но много от тях са останали недовършени.

bulpress tv

Какво се е случило във Вароша?

За съжаление, политиката, както често се случва, се е намесила и е променила всичко. Когато турците извършват инвазия в Кипър през 1974 г., прочутият курорт Вароша станал жертва на конфликта. Местното население напуснало града, когато в него започнали да се разхождат гръцки и турски войници.

Тягостна тишина обгърнала Вароша, гръцкият квартал на кипърския град Фамагуста. Рушащи се блокове и хотели с ронещи се мазилки, чиито стени изобилстват от дупки от куршуми, напомнят за станалото преди 40 години. Турското нахлуване в Кипър, предизвикано от подбуден от Гърция преврат, принуждава всички 15 000 жители на Вароша да го напуснат, а Фамагуста остава разделен. Турските войски затварят квартала зад бодлива тел и до ден днешен той е забранена зона.

Когато турците напълно превзели града официално забранили на всички да се върнат и да живеят там. Международните политически сили са се опитали да договорят да се разреши връщане на жителите на града, но без успех.

Официално все още е незаконно влизането във Вароша. Когато турците поставят ограда около целия град през 1974 г., на военните е издадена заповед да убиват всички, които се опитат да влязат. Тази заповед е още в сила.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе