Болоня – гастрономическата столица на Италия

в Любопитно

Болоня е един от най-красивите градове в Северна Италия, известен не само със забележителностите си, но и с храната си.

Болоня столица на областта Емилия-Романя и същевременно е прочута като гастрономическата столица на Италия.
Градът е заобиколен от реките Рено и Савена и много плодородна равнинна местност. Населението му наброява близо 400 хиляди души.

Забележителности в Болоня:

В Болоня се намира най-старият в света университет, който е все още действащ – Болонският университет „Alma Mater Studiorum“, основан през 1088 г.

Болоня има забележителна архитектура и много културни и исторически паметници. Особено интересни са тези от ранното Средновековие и Ренесанса. Голяма част от сградите в града имат типичните за там понтичи (аркади), които не само са красиви, но и са чудесни при дъждовен ден. Туристите могат да разглеждат спокойно града дори и при дъжд или силно слънце.

bulpress tv

Болоня изглед от високо

Интересното в Болоня е че всеки род се е съревновавал с другите и се е стараел да направи по-красив дворец и по-висока кула. В момента са останали едва двайсетина кули в града, докато през 12 и 13 век те са били над 180.
Двете най-известни кули, запазени и до днес, са познати като Le due tori.

Piazza Maggiore е главният площад в града. Първоначално площадът е построен през XIII в. като пазар, днешният си вид добива през XV в.

Най-интересният музей е този на Средновековието, който съхранява огромна колекция от средновековни артефакти и рицарски одежди, а самият той се намира в един от много дворци.

Фонтанът на Нептун

Впечатляващи са и базиликите „Сан Доменико” (St. Dominic) и „Сан Петронио” (San Petronio Basilica).

Огромна част от културното наследство на Болоня като стените около центъра са били разрушени по време на Втората световна война.

Типична болонска улица

Гастономическата столица – Болоня

Болоня е известна с кулинарните си традиции. Градът дава името си на прочутия сос Болонезе, който в Италия е познат като рагу (ragù alla bolognese).

Освен на соса Болонезе Болоня е родина и на тортелините (вид паста). Градът е известен още с мортаделата си, пармезана, местното прошуто, салама и вината.

Заради разположението на Болоня в плодородната долина на река По богатата местна кухня зависи от месните продукти и сиренето. Също като другите градове в Емилия-Романя, производството на колбаси от свинско месо, като прошуто, мортадела и салам, е важна част от местната хранително-вкусова индустрия.

В района на града е развито винопроизводството, а сред известните сортове вина са Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco di Modena и Sangiovese di Romagna.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе