Червеното зеле подобрява зрението и имунната система

в Здраве

Имате проблеми с очите или с имунната система? Яжте червено зеле.


В България червеното зеле не е толкова популярно, но неговите ползи за човешкия организъм не бива да се подценяват.

Червеното зеле е много богато на витамин С, това го прави и изключително полезно за подобряване на имунната система. В количеството от една чаша от нарязания зеленчук могат да се намерят 56% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

Червеното зеле е добър източник на флавоноиди, които помагат за предпазването на тялото от сериозни ракови заболявания. Флавоноидите не позволяват и холестеролът да се оксидира.

Съдържанието на витамин А прави червеното зеле много полезно за очите.

Една чаша доставя на организма ни 33 % от необходимия дневен прием на този витамин. Дефицитът на витамин А се среща по-често в развиващите се страни и се характеризира с висока честота на слепота и вирусни инфекции.

Червеното зеле е много подходящо и при спазване на диета за отслабване. Количеството от една чаша нарязано червено зеле съдържа 28 калории, 1 г мазнини и 1 г протеини.

Червено–виолетовият цвят на листата му се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества от групата на антоцианите. Ако се добави оцет, цвета на зелето се променя до малиново червен.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе