Цикория – отличен заместител на кафето

в Здраве

Кафето от цикория е стар познайник не само у нас, но и по света. Приготвя се от смлян печен корен от растението цикория вместо кафе на зърна. У нас това кафе е известно още като „Инка“ и е подгодящо за онези, които се опитват да намалят приема на кофеин, дори и за деца. Освен това, употребата му носи някои ползи за здравето, като коригира нивата на кръвната захар, премахва възпалителните процеси в организма, подобрява храносмилането.


Цикорията е цъфтящо растение в семейството на глухарчето, което се характеризира с жилав и мъхест стрък и светло лилави цветове, но основната съставка в кафето от цикория е неговият корен. Кафето, приготвено от цикория, има вкус, подобен на истинското кафе и може да се консумира самостоятелно или смесено с кафе, за да се допълни вкусът му.

Коренът от цикория съдържа много полезни хранителни вещества, витамини, минерали и наситени мастни киселини. Той е добър източник на инулин – вид пробиотично влакно, което подобрява на здравето на червата. Също така съдържа манган и витамин В6, полезни за мозъка. Количествата на тези хранителни вещества в кафето от цикория са доста ниски, но при редовна консумация влияе положително на здравето. Имайте предвид, обаче, че приемът на кафе от цикория за някои хора не се препоръчва.

Цикорията подобрява функцията на храносмилателната система.

Коренът на цикорията е добър източник на инулинови фибри, вид пробиотик, който провокира увеличаването на полезните бактерии в червата. Това помага за подобряване на функцията на червата и елеминира запека, като намалява трудностите при дефекация.

Регулира нивата на кръвната захар. Според научните изследвания, коренът от цикория може да се използва като естествено средство за предпазване от диабет. Смята се, че екстрактът от корен от цикория може да помогне за предотвратяване или забавяне на преждевременното започване на диабет. Цикорията може да бъде добро допълнение към диабетната диета, тъй като повишава нивото на адипонектин, протеин, който регулира нивата на глюкозата, както и разграждането на мастните киселини.

Предотвратява възпалителните процеси в тялото. Въпреки че възпалението е нормален отговор на имунната система, се смята, че хроничното възпаление допринася за състояния като сърдечни заболявания, диабет и рак. Доказано е, че коренът от цикория може да притежава противовъзпалителни свойства, заради растителните полифеноли, които съдържа.

Редовният прием на кафе от цикория възстановява първоначалното състояние на клетките и подобрява тяхната функция. Ако изчистите възпаленията в цялото тяло, можете да предотвратите много здравословни проблеми, преди да имат дори шанс да започнат, тъй като в огнищата на възпаления се крие причината за появата на повечето заболявания.

Алтернатива на кафето. Стандартна чаша кафе съдържа около 95 милиграма кофеин. Консумирането на високи количества кофеин е свързано с нежелани реакции като гадене, тревожност, сърцебиене, безпокойство и безсъние. Затова кафето от цикория се смята за отличен начин да намалите приема на кофеин.

Внимание! Въпреки ползите за здравето, които носи кафето от цикория, то не е за всеки. Цикорията може да предизвика алергична реакция при някои хора, причинявайки симптоми като болка, подуване и изтръпване на устата. Хората с алергия към цветен прашец трябва да избягват цикория, за да ограничат отрицателните странични ефекти.

Ако забележите някакви негативни симптоми след консумирането на кафе от цикория, незабавно преустановете употребата и се консултирайте с Вашия лекар. Доказано е, че цикорията предизвиква спонтанен аборт и менструално кървене и затова не се препоръчва за бременни жени.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе