Хипнозата – истина или филмова измислица

в Любопитно

Ако някога сте гледали стари филми, може би сте забелязали как лекар, магьосник или зъл гений използва люлеещ се джобен часовник, за да хипнотизира някого и да изпълни добрия или лошия си план по-успешно. Тъй като очите на човека следват люлеещия се часовник назад и напред, той бавно изпада в транс. Това означава, че хипнотизаторът в крайна сметка ще може да командва човека изцяло. Той ще прави каквото му бъде казано – ще се преструва на кокошка или ще издаде важна тайна. Това е ясно! Какво ще кажете обаче за въпроса дали наистина хипнозата съществува или е поредната филмова измислица като супергероите или говорещите животни. Хайде да разберем заедно!


Вярвате или не, хипнозата е нещо реално. Тя обаче е съвсем различна от това, което може да сте видели във филмите. Хипнозата е особено психическо състояние. Когато сте хипнотизирани, имате високо ниво на фокус и концентрация върху вътрешните си мисли. Чувствате се спокойни и отпуснати, което ви помага да блокирате разсейването и да се съсредоточите изцяло върху определена мисъл, памет или чувство. Днес хипнозата се счита за безопасна алтернативна форма на терапия, която може да помогне с голямо разнообразие от състояния. Хипнозата често се нарича хипнотерапия или хипнотично внушение. Някои от нещата, които хората получават от хипнотерапията включват: управление на болката, загуба на тегло, отказване от тютюнопушене, намаляване на стреса.

Има много техники за хипноза. Хипнотерапевтът обикновено предизвиква хипноза – процес, наречен хипнотична индукция – като говори бавно с успокояващ тон. В допълнение към използването на релаксиращи изображения, за да създаде чувство за безопасност и благополучие, хипнотерапевтът обикновено говори накратко за това какво се случва и защо се използва хипнозата в случая. Веднъж след като човекът е в спокойно състояние, подобно на транс, хипнотерапевтът говори по-директно за целта на хипнозата, като например да предложи начини за борба с болката или намаляване на апетита. Трябва да знаете, че хипнозата е много по-различна от това, което сме виждали по филмите. Противно на това, което много хора вярват, хипнозата не е като сън и не превръща човека в немислещ робот.

По време на хипноза, човек остава напълно буден, но често се съсредоточава внимателно върху едно-единствено нещо. Хипнотизираните пациенти често реагират по-лесно на предложения, което обяснява защо хипнозата може да бъде ефективна като форма на терапия за промяна на поведението. Въпреки че хипнотизираните хора са по-отворени за предложения, те все още запазват свободната си воля. Хипнозата не кара хората да губят контрол над поведението си. За разлика от нещата, които може да сте видели във филмите, хипнотизаторът не може да ви накара да направите неща, които не искате да правите.

Източник: az-deteto.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе