Това са признаците на бавния метаболизъм

в Здраве

Имате ли приятели, които сякаш могат да ядат абсолютно всичко, по колкото си искат, без да нададат дори и грам? Не, те не са благословени от феята на тънката талия, просто имат бърз метаболизъм.

Метаболизмът е процесът, чрез който тялото изгаря енергия за основни телесни функции като сърдечния ритъм, мозъчната функция и дори дишането. Тъй като метаболизмът изгаря храна за гориво, хората с бърз метаболизъм могат да ядат каквото пожелаят и да не наддават на тегло, а тези с бавен метаболизъм трябва да работят много повече, за да загубят излишното или да запазят теглото си.

Основният симптом на бавния метаболизъм е излючителната трудност или пълната невъзможност за загуба на излишни килограми. В по-тежките случаи въпреки упражненията и диетите дори човек може да наддаде тегло.

Бавният метаболизъм се характеризира и с по-бавното горене и усвояване на енергия от тялото. Пряк ефект от това е постоянната умора. Организмът се нуждае от енергия да функционира правилно, а при недостатъчното ѝ количество, той забавя своя ритъм и ние се чувстваме слаби и уморени.

Когато метаболизмът е бавен, клетките не са толкова активни, колкото трябва да са, което означава, че те не получават правилното кръвоснабдяване. Тъй като кожата не получава жизненоважни хранителни вещества, става суха и напукана.

Подобно на това как бавният метаболизъм засяга кожата, при него могат да се забележат и промени в ноктите поради липса на хранителни вещества, които се абсорбират от тялото. Някои често срещани промени при бавен метаболизъм са по-крехки и лесно чупещи се нокти.

Същите процеси, които оказват влияние върху кожата и ноктите, засягат и косата. Бавният метаболизъм може да повлияе на способността на косата ви да расте и да се възстановява, което води до засилен косопад.

Когато хормоните на щитовидната жлеза са намалели, което се случва при недостатъчно активна щитовидна жлеза вследствие на бавен метаболизъм, това може да предизвика силно главоболие, мигрена и трудна концентрация.

Ако постоянно ви е студено, дори и да ви се струва, че няма никаква логика за това, може би също страдате от забавен метаболизъм. Топлината се генерира от метаболитната активност на организма. Бавният метаболизъм може да доведе до понижена сърдечна температура и постоянно чувство за студ.

Сред другите признаци на бавния метаболизъм са депресията, липсата на сексуално желание, понижен пулс и непреодолимо желание за консумация на захарни изделия.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе