Северното сияние – легенди и факти

в Любопитно

Северното сияние е едно от най-красивите явления на нашата планета и мнозина мечтаят да го видят поне веднъж в живота си.


Какво всъщност представлява то – по време на слъчеви изригвания голямо количество частици биват изхвърлени в открития космос. Когато попаднат в обхвата на магнитното поле на Земята, те се насочват към магнитния северен полюс, където си взаимодействат с горните слоеве на атмосферата. Северното сияние е енергията, освобождавана при това взаимодействие.

Сиянието най-често представлява няколко ленти светлина, макар понякога да прилича на пушек или завеса. Цветът е яркозелен, с розов оттенък в края. Отвреме на време в центъра има и наситенолилаво.

Има няколко дестинации, където можете да наблюдавате явлението – Норвегия, Швеция, Канада, Исландия, Гренландия, Русия, Аляска. Трябва обаче да имате предвид, че светлините не се появяват всяка нощ. Най-добре е да останете в района за наблюдение седмица или две. Шансовете ви са най-големи от края на август до края на ноември, но периодът февруари – март също е подходящ.

Любопитен факт е, че Северно сияние има и през деня, но само нощем то може да бъде видяно с невъоръжено око.

Легендите за Северното сияние

В миналото хората са си обяснявали природните явления с митове, легенди и божества и Северното сияние не прави изключение.

Една от думите за явлението на народа сами означава „светлина, която може да бъде чута“ – те свързват светлините със звук.

По времето на викингите се е смятало, че сиянието е отблясък от оръжията на войнствените девици валкирии.

Според друго предание, ако помахате на светлините, те ще ви вдигнат и отнесат на далечно място.

Древните китайци, които са виждали сиянието, са смятали, че то е дъхът на разярен дракон.

В Средновековието европейците пък вярвали, че ако се появи Северно сияние, скоро ще има война.

Източник: expert.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе