Произходът на вампирите

в Любопитно

Думата „вампир“ има унгарски произход, а повечето предания за вампири се раждат в Източна Европа. Ирландския писател – Брам Стоукър, авторът на знаменития роман „Дракула“, публикуван през 1897 година, взаимствал сюжета на книгите си от Влад IV ( а идеята за романа го осенила след ужасяващия кошмар за вампири, който сънувал след преяждане с риба). Влад IV, известен с прозвището „Дракул“, бил трансилвански дворянин, който живял през петнадесети век и се сражавал срещу турското нашествие. Според историците той е причинил смъртта на 80 000 души (някои завишават тази цифра до 100 000). Графът бил широко известен със садистичните си наклонности и се наслаждавал на всевъзможни изтезания на пленените османци. Легендата гласи, че графът обожавал масовите набивания на кол и често си устройвал пиршества сред гората от заострени стълбове, на които побивал турските войници. Това негово увлечение го дарило с прозвището „Тепеш“ (побиващ на кол).

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки


Не се заблуждавайте обаче, че тази жестокост била насочена само към нашественика. Влад Тепеш давал всичко от себе си да изпълва живота на съотечествениците си с кошмари и ужаси, надхвърлящи човешкото въображение. В околностите на замъка му изчезвали хора, а зад високите каменни стени се извършвали ужасяващи дела. В една от тези истории графът е наречен „вампир“.

3 ВМРО

Зловещия афинитет на Дракула към кръвта бил споделян и от други карпатси дворяни. През 1610 година с указ на унгарския крал, била екзекутирана графиня Елизабет Батори (Ержебет Батори). Тя се интересувала сериозно от окултизъм и узнала, че може да увеличи продължителността на живота си и да остане млада и красива, ако се къпе редовно в кръвта на млади девици. Множество нищо неподозиращи девойки били завлечени в замъка и, след което били обезкръвени и погребани там. Една от тях обаче успяла да избяга и да разкаже тази страшна история. Заради чудовищните си престъпления графиня Батори била зазидана жива в собствената си спалня.

Ето от какви мрачни случаи се раждали легендите за вампирите. През 1897 година, опирайки се на исторически факти и легенди и досъчинявайки там, където липсвала фактология, Брам Стоукър създал образа на Дракула.

Източник: svetovnizagadki.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе