Прекалявате с водата за уста? Ето какви рискове крие това

в Здраве

Освежаващото въздействие и приятният дъх, който дава, правят водата за уста все по-предпочитано средство за дентално здраве и хигиена. И не само това, поне ако вярваме на рекламите на производителите. Според тях от водата за уста има толкова много ползи, че човек, веднъж изплакнал зъбите си с нея, сякаш не е нужно да ходи повече на зъболекар – всички негови дентални проблеми ще бъдат решени.


Донякъде производителите са прави. В действителност има полза за зъбите от водата за уста. Това, което ви спестяват, е, че има също толкова вреди.

Първото нещо, което не ви се казва, е, че водата за уста в никакъв случай не лекува зъбите. В действителност тя дори дразни раните в устата, поради съдържанието на алкохол в нея. Това може дори да влоши цялостното състояние на венците и да се появи кървене. Водите за уста също така не помагат срещу лошия дъх, а само го маскират за кратко време. Стоматолозите споделят, че ако човек не полага грижи за денталната си хигиена, просто няма вода за уста, която да го спаси от кариесите.

Това, което рекламите и производителите спестяват най-вече на хората, е, че последните изследвания все по-често откриват ясна връзка между оралния рак и прекаляването с вода за уста.

Данните сочат, че хората, които употребяват вода за уста, дори и с малко съдържание на алкохол, са застрашени с 30 % повече от развитие на този вид рак, особено ако често пропускат миенето на зъбите.

Оралният рак може да засегне езика, венците, гърлото или тъканта под езика. Ранната диагноза е ключът към успешното лечение на онкологичното заболяване, така че повечето специалисти по дентална медицина проверяват за признаци на рак по време профилактичните прегледи на своите пациенти.

Според нови доклади на Световната здравна организация (СЗО) именно употребата на вода за уста, съдържаща алкохол, повече от три пъти дневно, може да допринесе за развитието на орален рак.

По повода от СЗО препоръчват да избягваме води за уста, съдържащи алкохол. Да ползваме този продукт само вечер, с последното миене на зъбите. Най-вече да мием зъбите си по два пъти на ден за поне 4 минути, както и да не забравяме конците за зъби.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе