Предупредителни сигнали, че кръвната ви захар е висока

в Здраве

Контролът на кръвната захар е основата на всеки план за лечение на диабета. Хипергликемията (високата кръвна захар) е съществен проблем и може да засегне хора с диабет тип 1 и тип 2.

Симптомите на висока кръвна захар могат да бъдат леки, умерени или тежки.


Ако нивата на кръвната захар са постоянно по-високи от целевия диапазон и варират между 200 милиграма на децилитър и 350 mg/dL при възрастни и от 200 mg/dL до 240 mg/dL при деца), може да се появят леки симптоми на хипергликемия. В другата мерна единица този диапазон е между 11 mmol/l и 19 mmol/l.

Обикновено те се изразяват с по-голяма честота на уриниране и прекалена консумация на вода. Някои хора, които имат диабет, може да не забележат симптоми, когато нивото на кръвната им захар е в този диапазон.

Основните симптоми на висока кръвна захар са повишена жажда, по-чести позиви за уриниране, необяснимо отслабване, постоянна умората, повишен апетит.

Малките деца не могат да разпознаят симптомите на висока кръвна захар. Родителите трябва да направят домашен тест за кръвна захар на детето си, когато подозират повишаването ѝ.

Ако не пиете достатъчно течности, за да замените загубените от високите нива на кръвната захар, можете да се дехидратирате. Важно е да се отбележи, че малките деца могат да се дехидратират много по-бързо от възрастните.

Симптомите на дехидратация включват сухота в устата, повишена жажда, топла и суха кожа.

Ако нивата на кръвната захар са постоянно високи (обикновено над 350 mg/dL при възрастни и над 240 mg/dL при деца), може да се появят умерени до тежки симптоми на хипергликемия.

Тези симптоми включват замъглено зрение, екстремна жажда, замаяност, гореща, суха кожа, неспокойствие, сънливост или затруднено събуждане.

Ако тялото произвежда малко или никакъв инсулин (хора с диабет тип 1 и някои хора с диабет тип 2), може да се появят и симптоми като бързо и дълбоко дишане, слаб пулс, ускорено сърцебиене, лош дъх, загуба на апетит, коремна болка и/или повръщане.

Ако нивата на кръвната захар продължават да се покачват, човек може да изпадне в летаргия или неадекватност. Състоянието е много опасно и трябва веднага да се третира, защото може да доведе до опасна дехидратация и дори смърт.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе