По лицето може да се разпознае богат или беден си

в Любопитно

Дали успехът в живота има пряка връзка с щастливото изражение на лицето, по този въпрос поразсъждаваха психолози от университета в Торонто.


Тяхно изследване показа, че хората могат достоверно да определят дали един човек е беден или богат, само като погледнат негова снимка. Оказало се, че социалното положение се отгатва дори по неутрално изражение на лицето.

Психолозите смятат, че социалното положение „се отпечатва“ върху лицата на хората и новопридобитите черти може в някаква степен да са пророчески по отношение на възможностите, които се откриват пред хората.

Емоциите, преживени в тийнейджърска възраст или юношеството, се превръщат в „маска“ на лицето, която не изчезва до края на живота им, дори ако мускулите на лицето се намират в покой, пише Science Daily, цитиран от трафикнюз.

За да изяснят този въпрос, психолозите са взели като основа средният годишен доход на едно канадско семейство. След това са подбрали доброволци, в чието семейство средният годишен доход е малко по-нисък от средния или пък по-висок от средния.

Всички участници в изследването били фотографирани. След това снимките били дадени за преглед от контролна група участници. Освен снимки, „на експертите“ не била дадена никаква друга информация.

Групата от наблюдатели били помолени чисто интуитивно да оценят финансовото състояние и социалното положение на всеки от фотографираните. Оказало се, че участниците в изследването умеели да определят кой човек в какво семейство принадлежи – бедно или богато. Точността била до 53%.

Източник: retro.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе