Помощ! Вроговена кожа на пръстите

в Здраве/Любопитно

 

Вроговената кожа може да създаде на човек значително неудобство, комбинирано с неприятния ѝ външен вид. Независимо от разположението си (по пръстите на ръцете или на краката), мъртвата и загрубяла кожа предизвиква голям дискомфорт дори при извършване на обичайни ежедневни дейности като обуване на обувките, писане и други.

Нормалното обновяване на кожата на човешкото тяло се осъществява ежемесечно, или по-точно на всеки 28 дни. При нарушено извършване на този процес се получава т. нар. вроговяване или кератинизиране на кожата.


Вроговената кожа е бедна на вода и мазнини и е нарушен нейният нормален хидро-липиден филм. В резултат мъртвите клетки, обичайно подлежащи на отпадане, се наслояват плътно една до друга и образуват вроговени участъци – мазоли.

Освен от интензивна работа, когато се появяват бързо образували се торбички с ексудат (течност), които по-късно се вроговяват, грубата кожа може да се формира и при ежедневно повтарящ се допир на тъканта в твърд предмет (неудобни обувки, молив или химикал при писане и други).

Превенцията на дразнещото действие (избор на удобни обувки, поставяне на изолиращи подложки и т. н.) е добро начало в борбата срещу вроговяванията.

Интензивното хидратиране на загрубелия участък също дава добри резултати.

Това може да стане чрез потапяне на пръстите в приятно топла вода смесена с подхранващи соли или масла (бадемово, рициново, арганово др.) и последващо третиране на кожата с богат хидратиращ крем (съдържанието на витамин А има лек излющващ ефект).

При силно вроговени участъци могат да се използват химични (съдържащи органични киселини – салицилова, азелаинова, млечна, гликолова и др.) и механични (пемзи, пили) ексфолиращи продукти. Добре е те да се ползват локално и да се избягва нараняване на здравата, млада кожа.

При необходимост се препоръчва и изрязване на мъртвата, загрубяла кожа с помощта на ножици и клещи за маникюр и педикюр. След третиране, независимо от начина, хидратацията с подходящ крем е добър завършек на грижата за вроговената кожа.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе