Педиатрия: Причини и лечение на сърдечни аритмии при децата

в Здраве

Сърдечни аритмии при децата

Сърдечната честота в минута е различна в зависимост от възрастта. За възрастни е 80 удара в минута, за новородено – 120 в минута, а за кърмачето и малкото дете 90-100 удара в минута.

Сърдечна аритмия представлява нарушаване на нормалния ритъм на сърцето. Това означава, че всяко ускоряване на сърцето над допустимите стойности за възрастта, забавяне на ритъма или появата на „прескачане“ в работата на сърцето (екстрасистоли) се причисляват към аритмии.

За да се разберат причините, които водят до сърдечна аритмия, трябва да се разбере нормалният начин на функциониране на сърцето. Сърцето работи по свой автоматичен режим, като импулсът (биоструята в сърцето) тръгва от едно място (синьо – атриален възел) в лявото предсърдие. По точно определени пътища този импулс се разпространява из цялото сърце и води до съскане (систола) и релаксация (диастолична) на сърдечния мускул.

Ако по някаква причина, импулсът се създаде в друга част на предкамерите или камерите, тогава възникват екстрасистоли, предкамерни или камерни.

Задължително се прави ехопреглед на сърцето

Екстрасистолите в детската възраст не винаги са причинени от сериозна, органична болест на сърцето, а в голям брой от случаите представляват функционално нарушение, което не изисква лечение или ограничаване на физическата активност, за разлика от възрастните, където екстрасистолите са сериозен проблем, тъй като основно се причинява от увреждане (исхемия на сърдечния мускул).

bulpress tv

Разбира се, за да се направи такова заключение, детето трябва да бъде прегледано от педиатричен кардиолог.
След направените изследвания – ЕКГ, при необходимост Холтер ЕКГ (24 часово наблюдение), както и задължителния ехопреглед на сърцето, педиатърът определя сериозността на сърдечната аритмия и взема решение за допълнителни лабораторни и други изследвания (ЕЕГ), за установяване на причината и необходимостта от лечение.

Ако се изключат сериозни заболявания на сърцето като причина за екстрасистолите, лечението зависи от броя на „прескачанията“, както и от данните за съществуването на субективни оплаквания във връзка с аритмията. Това означава, че малкото екстрасистоли при децата не изискват лечение с антиаритмични лекарства, а се насочват към прием на витамин В6. При по-голям брой „прескачания на сърцето“ се въвежда специфична, антиаритмична терапия под контрола на педиатър-кардиолог.

Тахикардия и брадикардия при децата

Броят на сърдечната честота в минута (която може да се измери чрез пулса) е различен в зависимост от възрастта. За възрастни той е 80/мин, за новородено – 120/мин, за кърмаче и малко дете – 90-100/мин.

За тахикардия (ускорена сърдечна дейност) говорим, когато пулсът е над нормалната стойност, а за брадикардия, когато сърцето се забавя.

В работата на сърцето, като част от организма, се засягат и други органи и системи (нервна система, хормоните, температурата, стабилността на вътрешната среда). Счита се за нормално, ако сърцето бие по-бързо при повишена температура, физически усилия, вълнение или „нервност“. Ако разстройства на ритъма се случват често, без ясен провокиращ фактор, или продължават дълго време, като същевременно се наблюдават и други симптоми, със сигурност е удачно да се направят кардиологичен преглед (ЕКГ, ехо на сърце, лабораторни изследвания) за определяне на причината за сърцебиенето или брадикардията.
Една от причините за повтарящи тахикардия при децата (но и при възрастните) е WPW синдром. Начинът на лечение (медикаменти или електрофизиологични изследвания и лечение) зависи от честотата на тахикардията.

Д-р Ясна Анастасовска, педиатър
Източник: novamakedonija

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе