Откъде идват имената на динозаврите?

в Наука

Всеки е чувал за Тиранозавър Рекс (Tyrannosaurus rex), който често наричат свойски тирекс (T. rex). И почти всички се досещат какво означава името му, но какво ви говори името Угрунаалук?


Има и други по-малко известни имена на динозаври – Spinops, Bistahieversor и Pantydraco.

Откъде идват тези имена? Как учените избират официалните имена за любимите гущери на деца и възрастни? На тези въпроси отговаря Smithsonian magazine.

В зората на палеонтологията въпросът е решен просто – като към ключовата дума накрая се добавя гръцкото -завър (-saurus), тоест, гущер.

Първият динозавър, получил официално име през 1824 г., е мегалозавърът (Megalosaurus), което означава „огромен гущер“. Следващият динозавър през 1825 г. е обявен за игуанодон (Iguanodon), което означава буквално „зъб на игуана“. И все пак по-голямата част от известните динозаври от XIX век имат имена, завършващи на -завър.

Реконструкция на игуанодон

Първата част от типичните имена на динозаврите традиционно имат латински или гръцки корени и обикновено подчертават основна характеристика на древните животни. Например, когато през 1877 г. палеонтологът от Йейл Отниел Чарлз Марш (Othniel Charles Marsh) въвежда името стегозавър (Stegosaurus), което означава „покрит гущер“. Това име идва от погрешното, както се оказа по-късно, допускане, че плочите по гърба на динозавъра са подобни на броня.

Плочите на гърба на стегозавъра му служат за регулиране на телесната температура, а не за защита срещу хищниците, както е смятал Марш.

През 1889 г. Марш става кръстник и на трицератопса (Triceratops), в чието име също има описание на външния му вид. Името му буквално се превежда като „муцуна с три рога“

Трицератопс

Някои от имената на динозаврите са с доста странен смисъл. Въпреки че алозавърът (Allosaurus) е доминиращ хищник през периода Юра, а и герой на много филми, но… името му се превежда просто като „различен гущер“. Вероятно палеонтолозите, които са го открили, са искали да кажат, че това животно е различно от по-рано намерените.

Някои динозаври може да получат и собствени имена, освен тези на вида. В природонаучния музей Филд (Чикаго) е изложен тиранозавър на име Сю ( „Sue“), а в Националния природонаучен музей (Вашингтон) – трицератопсът Хатчър ( „Hatcher“).

Обикновено в таксономията на динозаврите се използват едни и същи правила на номенклатура, както и при другите животни. Първо е името на рода – например, Brontosaurus, а след него – името на вида: excelsus. От време на време палеонтолозите откриват нов вид, принадлежащи към вече известен род. Например, Velociraptor mongoliensis е намерен през 1924 г., а в 2008 г. е описан друг вид от същия род – Velociraptor osmolskae.

За много палеонтолози изборът на име за тези древни животни е сериозна работа. „Изборът на име за нов вид динозавър винаги е бил за мен трудна задача“, коментира палеонтологът на Музея за естествени науки, Северна Каролина Линдзи Зано (Lindsay Zanno). Тези имена играят важна роля не само за научната комуникация.

Динозаврите имат своя собствена и доста голяма ниша в поп културата и интересното, ярко име е чудесен начин да се заинтригува обществеността.

„Подходящо избраното име може да допринесе за създаването на връзка между природата и човечеството чрез обща култура, да насърчи любопитството или да съживи отдавна изчезнали видове в нашите колективни фантазии“, добавя д-р Зано.

Но дори и в тази сериозна задача все още има място за глупости. Дълговрат динозавър с мускулести крака е наречен Brontomerus, което буквално се превежда като „гръмотевични бедра“ от Майк Тейлър (Mike Taylor) и колегите му през 2011 г. А през 2012 г. палеонтологът Майкъл Райън (Michael Ryan) от Природонаучния музей на Кливланд и колегите му изследват фосил, който е смятан за представител на рогатия динозавър центрозавров (Centrosaurus), тоест „трънлив гущер“ и установяват, че това е нещо по-различно. Официалното име в крайна сметка е коронозавър (Coronosaurus) или „гущер с корона“. Но Райън съобщава, а екземплярът е проучван от палеонтолога Джим Гарднър, който нарича динозавъра броколицератопс (Broccoliceratops) заради безформените издатини на яката си.

„Сигурен съм, че Джим предложи това име само на шега“, разказва Райън. – „… Но е много изразително“.

Впрочем, понякога такива работни прозвища остават завинаги. Това се случва с уендицератопса (Wendiceratops), който е описан от Райън и колегата му Дейвид Еванс (David Evans) през 2015 г. Гущерът е наречен така в чест на откривателката си Уенди Слобода (Wendy Sloboda), а в крайна сметка стана официално име на рогатия динозавър.

Често динозаврите носят имената на племена или народи, които живеят в местата, където е направена находката. През 80-те хадрозавърски кости, намерени в река Колвил в Аляска, са идентифицирани като останки от едмонтозавър (Edmontosaurus) – широко разпространени и добре проучени тревопасни от периода Креда. Но миналата година, палеонтологът Хироцугу Мори (Hirotsugu Mori) и колегите му установяват, че костите принадлежат на друг, по-рано неописван вид, който наричат ​​Ugrunaaluk kuukpikensis. Това име се превежда от езика на инуитите инупиак и означава „древно животно, пасящо край река Колвил“.

Това име е предложено от съавтора на изследването Патрик Дракенмилър (Patrick Druckenmiller). „Той смяташе, че коренните жители на Аляска са знаели, че костите принадлежат на тревопасни влечуги преди да ги намерят учените“, разказва Мори.

Угрунаалук, който е бродел по сегашните земи на инуитите

Обръщенето към човешката култура и особено към митологията стана особено популярно сред палеонтолозите, разказва Зано. „Това е начин да свържем науката и въображението, две страни на една монета, които често не успяваме да осъзнаем, че са част от едно цяло“. Като пример Зано дава вид голям овирапторозавър – напомнящ нелетящ папагал – открит в южната част на Юта. „Очевидно е, че името трябва поне да подчертае огромния му размер, но също така исках да внуша на обществеността, че дълъг период от време нашата планета е изглеждала като друг, почти невъобразим свят“.

Зано избира Hagryphus giganteus, „комбинация от египетския бог на западната пустиня Ха и митичния звяр грифон“. Видовото име свидетелства за големия размер на динозавъра. „Това все още е любимата ми комбинация“, добавя Зано.

Трябва да очакваме все повече такива имена. В края на краищата, ние сме в златната епоха на откриването на вкаменелости – палеонтолозите дават име на ​​нов динозавърски вид средно веднъж на всеки две седмици. А прогнозите на количеството все още ненамерени вкаменелости показват, че сме открили и описани още само една малка част от всички видове динозаври.

Постепенно промяната в културата на науката променя и методите за създаване на имена на новите видове динозаври.

„Моето поколение беше, според мен, първото, на което не му се налага да учи латински или гръцки език“, споделя Райън. „С течение на времето липсата на знания по тези езици ще нараства и учените все повече ще се отдалечават от предишните таксономични традиции“.

Съчетано с факта, че учените са също толкова повлияни от поп културата, колкото и останалите, се промени много естеството на наименованията на динозаврите.

Кривозъбият „порочен гущер“ Masiakasaurus knopfleri, наречен така през 2001 г., има видово име в чест на китариста на Dire Straits Марк Кнопфлeр (Mark Knopfler), защото под звуците на музиката на групата са открити костите на динозаврите.

„Порочният гущер“ Masiakasaurus knopfleri

Все пак, казва Райън, основни характеристики като анатомията, местонахождението и кой е направил това откритие, имат главна роля в именуването на новите видове динозаври и други животни. „Учените все още подчертават морфологията, за да дадат родовото име, а името на вида може да бъде на местности и индивиди“, коментира Райън, но „ако откриете нов бръмбар с логото на Супермен върху корема му, е трудно може да се избегне очевидното“.

Loading...

Източник: nauka.offnews.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе