Невероятните загадки на Сибир

в Мистерии

Когато чуят за Сибир, повечето хора си представят необятна ледена пустош, далеч от почти всякаква цивилизация. По същество те не грешат. Необятната руска област се простира от Урал до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Централна Азия. С около трима човека на квадратен километър, Сибир е една от най-слабо заселените територии на Земята.

Въпреки това областта е смятана за истинска съкровищница за археолозите от цял свят. Поради специфичния ѝ сух и същевременно екстремно студен климат, учените откриват всяка година напълно запазени находки, на каквито не могат да попаднат никъде другаде.

Също така истината е, че макар и негостоприемен днес, в миналото Сибир е бил люлка на човечеството. Доказват го намерените там артефакти, които са без аналог. С всяко следващо откритие мистериите около народите, населяващи този отдалечен регион, стават повече и повече. Ето и най-големите загадки, които Сибир все още крие.


1. Шигирския идол

Много е говорено за Шигирския идол, открит в Сибир през 19 век. Близо 6-метровата дървена статуя е най-древният човешки артефакт, откриван някога. Той е два пъти по-стар от египетските пирамиди. Последни изследвания показват, че той е изработен преди 11 хиляди години. Въпреки че идолът е познат на науката повече от век, предназначението му и народът, който го е почитал, продължават да са обвити в мистерия.

2. Първия диагностициран рак

Много хора вярват, че ракът е модерна болест, появила се масово през ХХ век. В продължение на години учените спекулираха, като казваха, че постмодерните хора не заболявали от рак, защото били по-активни и се хранили с естествени храни. Тази теория бе разбита на пух и прах през 2014-та година, когато бяха открити останки на 4500 години на мъж, починал от рак на простата. Трупът бил погребан в ембрионална поза, далеч от останалите жители на селището, в което живял. Причинте за това са неясни. По лицето му били татуриани сложни символи, чието значение също е загадка.

3. Мистериозните каменни идоли

Дълго време учените смятаха, че преди идването на руснаците в Сибир в областта живеели хора с монголоидни черти. Тази теория също бе разбита след откриването на мистериозните каменнни идоли в централната част на областта, датирани около 100 г. от новата ера, които имали откровено европеидни черти. Няколко са теориите за създателите на тези идоли. Най-популярната е, че статуите бележели източната част на земите на Скития. Другата е, че след като тези територии влизат в състава на Руската империя през 18 век, местните хора с чук и длето направили козметични промени на статуите, за да изглеждат повече като европейски.

4. Мистериозната броня от кости

През 2002 години руски археолози откриват в подножието на Алтайските планини гроб на войн, живял преди 3900 години. Това, което привлякло най-много вниманието им, била бронята му, с която бил погребан. Тя била изработена от животински кости. Учените все още не могат да установят на какво животно принадлежали те.

Loading...

Източник: sanovnik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Мистерии

Отидете горе