Невероятната история на астрономическият часовник в Прага

в България

Построен през 1410, часовникът има невероятна история. Смята се, че оригиналният дизайн е на майстора – часовникар Микулаш от Кадан, а за завършването на проекта се е включил астрономът от Карловия унивелситет, професор Хануш.


Според легендата, след завършване на часовника, професорът Хануш е бил ослепен по нареждане на градския съвет, за да не може отново да пресъздаде същото чудо. Слепият професор Хануш за отмъщение се хвърлил в механизма на часовника, умрял, а часовникът спрял да работи и не е работил в продължение на почти един век.

Часовникът е част от Старото кметство, построен е до южната му стена и показва много уникална за своето време информация. Външният циферблат показва времето за деня, а на малък вътрешен диск – положението на съзвездията, Слънцето, Луната и Полярната звезда. Часовникът е украсен с няколко знакови фигури. Например, на всеки час фигурата, символизираща смъртта, звъни с камбана, като припомня за преходността на живота.

И в прозорците над часовника започват своето шествие апостолите. Това театрално действие завършва с пронизителен писък на петел.

Турската фигура пък символизира постоянната опасност, която Османската империя е била за империята на Хабсбургите в продължение на векове.

Две други фигури на часовника символизират основните, според създателите му, човешките пороци – алчност и суета. Гостите на Прага бързат да дойдат „под камбанките“ в началото на почасовото представление в продължение на повече 500 години!“Почасовото представление“ се играе от 08:00 часа до 20:00 часа на всеки час.

Интересен факт е, че през 2011 година астрономическият часовник в Прага е отпразнувал своята 600-тна годишнина. Юбилеят е отбелязан с първата световна изложба на часовници под името „Изкуство на часовникарство“, която се е провела в сградата на Старото кметство от 5 февруари до 29-ти март, 2011.

Една от експозициите, подготвена от Националния технически музей била посветена на „историческите“ часовници и особено на астрономическия часовник в Прага.Той е един от трите най-стари часовници в света, но е единственият, който все още работи.

Източник: pepatabakova.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Преди евакуация

Преди евакуация

Преди евакуация Преди евакуация си пробвал всичко за оцеляването си…
Силата Ви

Силата Ви

Силата Ви… Учените от няколко години са впечатлени от гражданите,…
Отидете горе