Наталия Ревуелта: Голямата любов на Кастро, без нея не би имало революция

в Любопитно

Кубинката Наталия Ревуелта, най-голямата любов на Фидел Кастро, му дава всичките си пари и бижута, за да започне революция.


Ревуелта е била една от най-красивите жени в Куба, блондинка със зелени очи, предиквикваща въздишки, където и да се появи, почива на 89 години.

По времето, когато се запознала Фидел Кастро, Наталия е била омъжена за хирург, който е бил 20 години по-възрастен от нея.

От аферата с Фидел Кастро Наталия Ревуелта ражда дъщеря им Алина през 1956 г., която по-късно стана яростен критик на баща си.

Преди началото на известната революция, Ревуелта е дала спестяванията си – 6000 песоси, за да подкрепи неговото движение. По-късно продала и всичките си бижута, докато шиела униформи за бунтовниците .

Ревуелта, известна като „Нати“, бе член на движението „26 юли“, оглавявано от Фидел. Именно в нейния дом е планирана атаката срещу казармата „Монкада“, с което се поставя началото на кубинската революция, довела до 60-годишното управление на братята Кастро, продължаващо и до днес.

Когато Кастро завършва в затвора, от писмата на тази двойка най-добре може да се види тяхната любов.

„Пиши ми, не мога без твоите писма. Исках да те помоля да не използваш пишеща машина, а да пишеш ръчно. Обичам живината на ръкописа, много деликатен, женствен и непогрешим“, пише Кастро през 1954 година.

Това са редки моменти от нежната страна на революцията. След излизането от затвора Кастро заминал в Мексико и помолил Наталия Ревуелта да се омъжи за него и да се премести при него, но тя отказала.

Ревуелта е считана за една от най-големите красавици в Куба. Въпреки че е омъжена, тя започва роман с Фидел, който продължава дълги години. Кастро също е семеен по онова време. През 1956 г. Фидел се развежда, а през 1959 г. се развежда и възлюбената му. Въпреки всичко двамата не встъпват в брак.
През 1980 г. Команданте се жени повторно, но не за Ревуелта. Този му брак и до днес не е потвърден официално от властите. Любимата му Нати обаче му остава вярна и никога не се омъжва повторно.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста.

Режимът на Батиста се ползва с подкрепата на консервативните среди в Куба и е официално признат от Съединените щати. Кастро, който по това време се разграничава от Ортодоксалната партия, прави опит да предяви формални обвинения срещу Батиста в нарушение на Конституцията, но Конституционният съд отказва да разгледа внесената от него петиция. Фидел Кастро изоставя адвокатската си практика и организира нелегална група, в която участва и брат му Раул. Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие. За тази цел на 26 юли 1953 г. те организират нападение срещу казармата Монкада, военен гарнизон край Сантяго де Куба.

След нападението на казармата Монкада Фидел Кастро е осъден на 15 години затвор, но през май 1955 г. е освободен при обща амнистия и заминава за Мексико. На 2 декември 1956 г. се връща нелегално в Куба заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара. Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра. През март 1958 г. публикува манифест, с който призовава кубинците на всенародна борба срещу Батиста. Избухналото въстание е толкова успешно, че той триумфално влиза в Хавана на 8 януари 1959 г. и след един месец става министър-председател на Куба.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе