Нарушения на съня: безсъние, сънна апнея, нарколепсия

в Здраве

Нарушеният сън може сериозно да навреди на вашето здраве. При наличие на такъв проблем е хубаво да предприемете мерки по преодоляването му.


Едни от най-често срещаните нарушения на съня са безсънието, сънната апнея и синдромът на неспокойните крака.

Инсомнията (Безсъние): Най-често срещаният тип на нарушение на съня

Безсъние, невъзможността да се получи количество сън, благодарение на което човек да се събуди отпочинал и освежен. То е едно от най-честите оплаквания, свързани със съня. Безсънието е често симптом на друг проблем като стрес, тревожност, депресия или скрито здравословно състояние. То може да бъде причинено от начина ви на живот, включително лекарства, които приемате, липса на физическа активност, често пътуване в различни часови зони или дори на количеството кафе, което пиете.

Инсомнията може да доведе до високо кръвно, диабет или имунен дефицит.

Без значение каква е причината за инсомнията отговорното отношение към съня и научаването как да се почива пълноценно, ще помогнат за по-добрия сън. Добрите новини са, че в повечето случаи инсомнията може да бъде излекувана с промяна на начина на живот.

Други често срещани нарушения на съня

Освен инсомнията други често срещани сънни нарушения са сънната апнея, синдромът на неспокойните крака и нарколепсията.

Сънна апнея един от най-опасните проблеми със съня

Сънната апнея е често срещано нарушение на съня, при което дишането на човек спира временно по време на съня, причинено от запушване на горните дихателни пътища. Тези паузи на поемане на въздух нарушават съня и водят до множество събуждания ежечасно. Повечето хора не помнят тези събуждания, но в много от случаите се чувстват изтощени през деня. Те се раздразнителни и депресирани или се наблюдава намаляване на продуктивността.

Сънната апнея е сериозно и потенциално опасно нарушение на съня. Ако подозирате, че вие или някой ваш близък може да има сънна апнея, е добре да се извърши преглед от лекар. Сънната апнея може да бъде успешно излекувана с устройство тип маска, което осигурява поток от въздух, докато човек спи. Намаляване на теглото, повдигане на горната част на леглото, спането на една страна също могат да помогнат в случаи на леко до умерена сънна апнея.

Симптомите на сънната апнея включват:

Дълго и хронично хъркане
Чести спирания на дишането по време на сън
Задъхване, подсмърчане или задушаване по време на сън
Чувство на изтощение след събуждане и сънливост през деня, без значение колко време сте прекарали в леглото
Събуждане с недостиг на въздух, болки в гърдите, главоболие, запушен нос или сухота в гърлото

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е нарушение на съня, причинено от почти непрекъснато непреодолимо желание да се движат краката (или ръцете). Нуждата за движение се случва, когато човек си почива или е в легнало положение. Обикновено се дължи на дискомфорт, изтръпване, болки или пълзящи усещания.

Честите признаци и симптоми на синдрома на неспокойните крака включват:

Усещания за неудобство в крайниците, придружени от силни желания да бъдат преместени
Усещанията за неудобство се засилват през нощта
Усещанията за дискомфорт временно се подобряват, когато се раздвижите
Повтарящи се спазми по време на сън

Нарколепсия

Нарколепсията е проблем със съня, при което се наблюдава неконтролирано заспиване по време на деня. Тя е причинена от дизфункция на частта от мозъка, отговаряща за съня. Ако имате нарколепсия, може да получавате сънни атаки по време на разговор, работа или дори при шофиране.

Конкретно и пълно лечение на нарколепсията все още не е измислено. За най-успешно лечение се счита комбинацията от лекуване на различните симптоми посредством прием на лекарства, консултации с лекари, промяна на начина на живот.

––––

1 – Нарушение на съня – чести проблеми със съня, влошаващи здравето.
Автори: Melinda Smith, M.A., Lawrence Robinson, and Robert Segal, M.A

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе