Митовете: Има ли полза от по-скъпата кафява захар?

в Здраве

Кафявата захар не е по-здравословна от бялата


Кафявата захар може да предизвика хипергликемия

Количеството калории и въглехидрати в кафявата захар е малко по-малко от бялата, но тя все пак още има голямо влияние върху нивото на кръвната захар.

Ако консумирате в големи количества кафява захар, тя може да предизвика увеличаване на кръвната захар или хипергликемия.

Защо е кафява захарта?

Цветът идва от меласата, която остава или се добавя в хода на обработването. В най-добрия случай тази захар е частично рафинирана, но често е също толкова рафинирана колкото и бялата захар.

Но меласата дава уникален вкус и свойства при използването. Меласата е гъст, сладък, тъмнокафен сок, който е страничен продукт от процеса на кристализация, и се получава при производството на захар.

Какво съдържа кафявата захар?

Поради добавянето на меласа, кафявата захар има повече влага от белите кристали на захарта, което дава уникалната текстура, но влагата не помага за намаляване на броя на калориите.

Една чаена лъжичка кафява захар съдържа около 60 калории и 15 грама въглехидрати, което по същество е същото като при обикновената захар.

Хранителни вещества в кафявата захар

Резултатите от изследванията не подкрепят идеята, че кафявата захар е по-здравословна от бялата. Въпреки че меласата съдържа някои минерали и хранителни елементи, количеството меласа, която се добавя не е достатъчно голямо, за да донесе значителни ползи от консумацията на кафява захар.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе