Масло от ший – незаменим помощник в разкрасяването

в Здраве

Масло от ший се добива от африканското дърво Vitellaria paradoxa. Традиционната употреба на маслото е да намали появата на нежелани белези по кожата, като стрии, или да облекчи различни кожни раздразнения от типа на екземи, псориазис и слънчеви изгаряния. Много козметични производители го добавят в своите продукти за коса и кожа.


Масло от ший е един от най-известните натурални ресурси на Африка. Той често се нарича женско злато, понеже много млади жени участват в процеса на извличането му. В много части на Западна Африка унищожаването на дърветата-източници на маслото е забранени, поради наличните здравословни ползи.

Самото масло представлява кремаво оцветена мастна субстанция, извличаща се от ядката на дърво, наричано още Дървото на живота. Дървото достига до височина 15-20 метра, като започва да дава плод едва когато е навършил 25 години и продължава да цъфти до достигане на 150-200 години.

В Африка маслото от ший се използва от векове благодарение на своите ценни качества да регенерира кожата, да я подхранва, както и да поддържа здрава и красива коса Освен това маслото се използва и в кулинарията, както и за предпазване от настинки и грип.

Лечебните му качества се дължат на намиращите се в него мастни киселини и растителни стероли, а именно олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова киселини. Освен това съдържа и производни на канелената киселина, което подпомага неговите противовъзпалителни качества. Някои учени съобщават и възможностите на маслото да предотвратява развитието на ракови клетки.

Маслото от ший е богато на витамин А, Е и F (открива се в рибните масла и ядките), както и има изобилие от минерали. Смята се, че ежедневната му консумация подобрява значително кожните изменения и облекчава раздразненията. Смята се дори, че предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Маслото е често употребявано в козметиката и лекарствените препарати и заради факта, че лесно се абсорбира от кожата, без да я омазнява.

Много е важно да се отбележи, че истинските предимства на маслото от ший могат да се открият в тези опаковки, които съдържат най-малко добавки. Във всички случаи е най-добре продуктът да бъде нерафиниран.

Интересно приложение на маслото е да подобрява гъвкавостта и тембъра на кожените инструменти. Африканците го използват за готвене, а в някои части на света приготвят от него и маргарин.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе