Любопитни факти от живота на Гьоте

в Любопитно

1. Йохан Волфганг фон Гьоте е немски писател, политик, философ, учен, хуманист, драматург и поет, роден на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн, част от римската империя.

2. Бащата на Гьоте се ползвал с титлата имперски свещеник, но не упражнява професията си и живеел от доходите на богатството си. След години по този начин се препитавал и синът му.

3. Още от малък, великият поет е притеглен от артистичните изкуства – театър, музика и поезия. Първата си стихосбирка издава през 1769г., със заглавие „Нови песни“.


4. Гьоте учи и завършва право, дори отваря адвокатска кантора в родният си град. Сухата материя обаче не е за него.

5. Ранното творчество на Гьоте е повлияно главно от движението Бурни. Най-известно произведение от този период е одата Прометей.

6. От любовният живот на Гьоте е по-интересно само творчеството му. Преживява редица любовни разочарования, като след първото дори стига до опит за самоубийство. Във Ваймар, Гьоте открива любовта в лицето на 23-годишната Христиане Вулпиус и през 1788 г. се жени за нея. Тя му ражда син, но последвалите деца не оживели.

Дали поради тази или друга причина, Гьоте я изоставя и през лятото на 1790 г., по време на пътуване до Силезия, Гьоте прави предложение за женитба на 21-годишната Хенриете фон Лютвиц.

7. Заема постовете ръководител на финансовото министерство във Ваймар, действителен таен съветник и място в Държавния съвет, а после е назначен и за първи министър.

8. Друг наклон, освен поетически, дава на поета посещението му в Италия. Античната култура на страната го вдъхновява и по време на престоя си рисува около 850 рисунки. Освен това, се увлича и по ботаниката. След вторият му брак и оттеглянето му от институциите, я посещава изключителни често.

9. Бляскавата литературна кариера на автора завършва с най-великата творба на живота му – трагедията Фауст. Тя го определя като безспорен първомайстор в интелектуалния живот на Германия.

10. През целият си живот, Гьоте е страдал от проблеми със здравето. На младини изкарва тежка туберкулоза. Умира на 22 март 1832 г., най-вероятно от сърдечен инфаркт. Смята се, че последните му думи са били: „Повече светлина! “ На 26 март е погребан във ваймарската княжеска гробница.

11. Днес къщата и множество произведения на Йохан Волфганг фон Гьоте са обявени за световно културно наследство.

Loading...

Източник: sanovnik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе