Любопитни факти за могъщия Пирин

в Любопитно

Пирин е една от най-красивите и достолепни планини в България. Нейният най-висок връх Вихрен се протяга в опит да докосне небето на 2914 метра. Алпийският характер на релефа на Пирин прави тази планина не просто обаятелна, а наистина спираща дъха.

Днес ще ви разкажем някои любопитни факти за прелестния Пирин.

Славяните са наричали планината Перун или Перин на името на върховния си бог. Коренът на името се свързва още с тракийската дума „перинтос“, която означава скала, както и хетската дума „перунаш“.


Пирин се отличава от останалите планини в България със своите каменисти алпийски върхове. Изкачването им е значително по-трудно в сравнение с върховете на останалите планини у нас поради наличието на хлъзгави камъни и сипеи.

Едно от най-редките високопланински цветя – еделвайсът, се среща именно в Пирин. Най-разпространен е по Джамджиевите скали под връх Вихрен, но се среща и под Кончето.

Пирин е дом на едно от най-старите дървета у нас – Байкушевата мура. Тя е вид черна мура. Нейната възраст се изчислява на повече от 1300 години, но не може да се определи с точност. Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво у нас и едно от най-старите в целия свят. Височината ѝ е 26 метра, а обиколката на стъблото е с впечатляващите 7,8 метра.

За Пирин са характерни специфични видове, срещащи се единствено там или така наречените ендемити. Те са 18, а някои от тях са защитени.

В Пирин живеят много на брой животински видове. Сред дивата природа на красивата планина можете да срещнете диви кози, вълци, сърни, лисици, мечки, орли, соколи, глухари, над 2000 вида безгръбначни животни, от които паяци, стоножки, насекоми и охлюви.

В Пирин има около 17 големи хижи, в които можете да се подслоните по време на разходките си из пиринските поляни и върхове. Най-високото място, на което можете да получите подслон е заслонът Спано поле. Намира се на 2050 метра в Северния дял на Пирин.

Най-дълбокото и най-голямо езеро в Пирин е Поповото с дълбочина цели 29,5 метра, ширина 336 метра и дължина 480 метра. Най-дългото езеро пък е Долно Кременското езеро, а най-ниско разположеното е Сухият гьол.

Пирин е най-старият национален парк в България, обявен официално за такъв през 1962 година. Той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Сред най-високите върхове в Пирин са Кутело (2908 м), Бански суходол (2884 м), Полежан (2851 м), Каменица (2822 м), Малък Полежан (2822 м), Баюви дупки (2820 м), Яловарника (2763 м), Газей (2761 м), Каймакчал (2753 м), Тодорин връх (2746 м), Бъндеришки чукар (2732 м), Голям купен (2731 м).

Най-известните и най-посещавани курортни селища в полите на Пирин са Банско, Добринище, Гоце Делчев, Мелник, Кресна, Сандански.

Loading...

Източник: az-jenata.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе