Лечебно хранене при чернодробни проблеми

в Здраве

При проблеми с черния дроб поддържането на здравословен и балансиран хранителен режим е от съществено значение. Доброто хранене може да помогне на важния орган да функционира правилно и играе решаваща роля за вашето здраве.


Още повече, ако имате чернодробно заболяване, има някои специални неща, които може да се наложи да направите във вашата диета, за да останете здрави и да подпомогнете лечението.

Важно уточнение е, че ако имате симптоми като загуба на апетит, гадене, ниски нива на енергия, задържане на течности в краката или натрупване на течност в корема, ще трябва да следвате по-специализирана диета, предварително консултирана със специалист.

Кафето е една от най-добрите напитки, които можете да пиете, за да стимулирате здравето на черния дроб. Проучванията показват, че пиенето на кафе помага дори на хора, които вече имат проблеми с този орган. Тонизиращата напитка намалява риска от цироза или трайно увреждане на черния дроб при хора с хронично чернодробно заболяване.

Също така кафето намалява риска от развитие на общ тип рак на черния дроб и има положително въздействие върху чернодробното заболяване и възпалението. То има и способността да предотвратява натрупването на мазнини и колаген, два от основните маркери на чернодробно заболяване.

При проблеми с черния дроб трябва редовно да включвате в диетата си и грейпфрути.

Цитрусовите плодове имат високо ниво на витамин С и антиоксиданти, което подпомага прочистването и възстановяването на важния орган. Само малка чашка прясно изцеден сок от грейпфрут увеличава производството на ензими за детоксикация в дроба с 80%. Това, от своя страна, помага да се изчистят опасните канцерогени.

Изключително полезни за черния дроб са боровинките и малините. Те съдържат антоцианини, антиоксиданти. Именно те дават на плодовете отличителни цветове. Тези елементи също са свързани с много ползи за здравето, най-вече за черния дроб. Консумирането им в продължение на 3-4 седмици предпазва черния дроб от увреждане. Освен това боровинките помагат да се увеличат имунната клетъчна реакция и антиоксидантните ензими.

При проблеми с черния дроб се препоръчва и хранене с броколи и карфиол.

Те са добри източници на глюкозинолат, който поддържа производството на ензими в черния дроб. Тези естествени ензими измиват канцерогени и други токсини от организма и могат значително да понижат рисковете, свързани с рака.

Подобно на броколите и карфиола, честата консумация на зеле стимулира чернодробните детоксикиращи ензими. Сурово зеле, зелева супа или кисело зеле са чудесни средства за поддържането и възстановяването на важния орган.

Поради високото съдържание на аминокиселината аргинин, орехите помагат на черния дроб. Тези ядки са с високо съдържание на глутатион и омега-3 мастни киселини, които помагат за нормалното му почистване.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе