Кориандърът – много минерали, помага за детоксикация на тялото

в Здраве

Кориандърът се използва още от древна Гърция като компонент на парфюмите.

Дори римляните са използвали кориандъра, за да запазят суровото месо от разваляне. В кориандъра се крие много повече от мирис и вкус, той е чудесен за детоксикация. Затова препоръчваме вече да изяждате тези зелени листа, които често са добавяни към месото, вместо да ги оставяте настрана в чинията.


Кориандърът е страхотен източник на минерали, като калий, калций, магнезий, желязо и манган, но е много важен източник и на витамини А и К. Прием на 100 грама дневно ще задоволи нуждите на тялото от тези витамини.

Кориандърът съдържа важни етерични масла и антиоксидантни флавоноиди

Те могат да спомогнат за намаляване на LDL (лошия холестерол), като същевременно се повишава HDL (добрият холестерол).

Професионалните специалисти по билколечение от много години са определили кориандъра като детоксикиращ тялото от някои тежки метали като например живак. Той действа като силен почистващ агент, тъй като някои от неговите съединения позволяват на клетките и тъканите да изхвърлят токсините от тежките метали.

Кориандърът може да предпазва от салмонела

Едно изследване, публикувано през юни 2004, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, показва, че кориандърът е в състояние да предотврати ефектите от салмонела. Учените изолирали съединение на име dodecenal, за да проучат неговите антибактериални свойства. Целият екип е изненадан да отбележи, че dodecenal показва признаци, че е много по-силен от гентамицин, който се използва за борба със салмонелата. След изследвания, учените са обсъждали възможността за разработване на добавка, базирана на кориандъра с цел предотвратяване на хранителни заболявания.

Системата Аюрведа твърди, че кориандърът подобрява храносмилането и е много възможно да помогне за подобряване на състоянието на хора с болестта на Крон. Листата също имат охлаждащи свойства, което може да се окаже много полезно за тези, които обичат да похапват люто.

Кориандърът помага и на хората с невродегенеративни заболявания. Също така той е от полза и при възпаления на очите, раздразнения. Може да се правят компреси с листа на кориандър върху очите.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации от Bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе