Климатичните промени убили маите

в Наука/Свят

Промяната на климата и предизвиканата от това дълга катастрофална суша е била фатална за цивилизацията на маите, заключават изследователи в проучване, което потвърждава спорна по-рано хипотеза.


„Възходът и рухването на маите е идеален пример за сложна цивилизация, неспособна да се адаптира към изменението на климата“, заяви Джеймс Балдини от катедра „Науки за Земята“ в Университета на Дърам във Великобритания, един на съавторите на изследването, публикувано в списание „Сайънс“ на 8 ноември.

„Периодите с големи валежи /450-660 г./ увеличават първо производителността на селскостопанските системи на маите, което води до бързото разрастване на населението и свръхексплоатацията на ресурсите“, казва изследователят.

„След това климатът става все по-сух, предизвиква изчерпването на ресурси, води до дестабилизация на политическата система и войни, според Джеймс Балдини. Годините на лишения и суша, която продължила близо един век /1020-1100/, решават съдбата на цивилизацията на маите“, каза той.

Ролята на изменението на климата в изчезването на цивилизацията на маите вече беше предположена, но тази теория оставаше спорна поради несигурността в познаването на условия.

В новото изследване, учените са в състояние да определят периодите на дъжд и суша през последните 2000 години в региона, населяван от маите – между Мексико, Белиз, Гватемала и Хондурас.

За да направят това, те анализират химичния състав на сталагмити от пещерата Йок Балум в Белиз, която се намира в близост до големи центрове на изчезналата цивилизация.

Маите отбелязват грижливо политическите събития в историята си, като са гравирани върху каменните паметници и затова авторите на изследването са били в състояние да сравнят климатологичните данни с изменението на историята в региона и промените в честотата на конфликтите и други събития.

„Историческите текстове, гравирани в камъните, предоставят богати записи от списъци на войни, бракове и възкачвания на крале и кралици на трона и залавянето на воини на съперничещи си групи“, каза Марта Макри, от Калифорнийския университет в Дейвис , съавтор на изследването.

„Всички събития са изключително добре датирани благодарение на календара на маите“, добавя тя.

„Краят на тази прогресивна традиция да се записва върху камък, между 800 г. и 1000 г. бележи крахът на класическата традиция на маите“.

Паралел с Мексико през XVI век

Продължителната суша в Мексико през XVI век /1535г.-1575г./ причинява глад. Документираният исторически паралел се потвърждава от анализа на сталагмитите и изчезването на цивилизацията според Дъглас Кенет, преподавател по антропология в Университета на Пенсилвания. Кент е друг съавтор на изследването.

„Не просто изменението на климата е важно, но климатичните условия по време на предишните извънредни валежи са довели до богата селскостопанска продукция и разрастване на населението на маите, както и до развитието на сложна социална структура“, казва той.

„Това създава условия за бъдещи обществени напрежения и фрагментираност на политическите институции, когато засушаването се задържа трайно“, казва антропологът.

Според изследователите сушата, отговорна за изчезването на маите, се възцарява поради промяна на междутропическата зона на конвергенция и пояса на валежите по целия свят, съчетано с влиянието на текущата сезонна промяна на топлото течение Ел Ниньо край Перу.

Източник: bghelpforum.com

Е може и толерантността да им им е помогнала !

Loading...

Демокрацията и  толерантност днес са и в България !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе