Как да упражняваме мозъка си ежедневно?

в Самоусъвършенстване

Всички имаме моменти в ежедневието, в които паметта ни изневерява. Подобряването на мисловните функции не изисква задължително големи усилия. С някои лесни навици в ежедневието, можем да подобрим значително начина, по който мозъкът ни функционира.


Ето няколко интересни техники за тренировка на мозъка с научно доказан ефект:

1. Подредете пъзел. Мисловното превъртане на всяка една част е отличен фитнес за мозъка.

2. Упражнявайте периферното си зрение.

3. Опитвайте се да запомняте текстове на песни.

4. Научете се да свирите на музикален инструмент.

5. Намалете звука на телевизора. Така по-лесно можем да уловим смисъла на всяка дума (ако е твърде силен, ни пречи да се концентрираме).

6. Подхвърляйте топка във въздуха. Координацията между погледа и ръцете и концентрацията, която е нужна за това, подобрява мозъчните функции.

7. Използвайте редовно и лявата си ръка (левичарите – дясната). Пробвайте например да се храните с нея или да измиете зъбите си.

8. Ходете по неравни повърхности (например паваж). Това подобрява функциите на вестибуларния апарат.

9. „Бъдете“ дете. Не спирайте да изследвате заобикалящия свят, както правят децата, и се старайте всеки ден да научавате по нещо ново. Когато спрем да учим, мозъкът ни спира да расте.

10. Пробвайте Lumosity. Полезен и забавен начин за тренировка на мозъка е и онлайн програмата Lumosity. Тя съдържа интересни игри и задачи, които подобряват умствените способности в няколко области – памет, бързина на мисълта, концентрация, гъвкавост и решаване на проблеми.

А как можем да подобрим паметта си?

1. Използвайте всичките си сетива, когато трябва да запомните нещо. Наблюдавайте внимателно – изследвайте детайлите отблизо, помиришете, слушайте, докоснете…С една дума концентрирайте цялото си внимание върху това, което се опитвате да запомните.

2. Извиквайте асоциации. Опитайте се да свържете това, което трябва да запомните, с нещо, което познавате. Ако например се запознавате с някой на име Питър, помислете за друг ваш познат с това име. Или направете някаква асоциация с името му.

3. Визуализирайте. Мисловно нарисувайте картина на това, което се опитвате да запомните. Не се страхувайте да развихрите въображението си. Понякога рисуването на фантастични картини в мозъка ни помага да помним по-добре, но много хора пренебрегват тази практика, смятайки я за несериозна.

4. Мислете в дълбочина и детайлизирайте новата информация. Колкото повечето подробности забележите или разберете допълнително, толкова по-лесно ще я запомните.

5. Практикувайте тези стратегии ежедневно. 

Loading...

Източник: economy.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Самоусъвършенстване

Отидете горе