Как да се идентифицира в ранен стадий рак на маточната шийка. 6 симптома

в Здраве

За рак на шийката на матката, както и за всяка друга форма на рак е трудно да се говори. Той е вторият по честота рак сред жените. Болест, която променя съдбата…

За щастие, съвременната медицина е в състояние да идентифицира рака на маточната шийка в ранни стадии с нормална колпоскопия, цитология и да приложи комплексното лечение.


Правете си редовно профилактични прегледи!

Симптомите на рак на маточната шийка

Ракът се предхожда от промени в маточната епител, придружени от някои симптоми.

  • Патологично вагинално кървене. Кървене в средата на менструалния цикъл, след полов акт или в менопаузата е повод за настръхване до ушите и трябва да се направи непланирано посещение при гинеколога. Това е ясен знак, че организмът има някакъв проблем.
  • Необичайни течения. При ранен етап на рака може да има воднисто течение с малко количество кръв.
  • Зловоннно течение в по-късните стадии на болестта се получава от разпадане на тумора.
  • Болка в долната част на корема. Постоянна болка в областта на таза е характерна и за други заболявания, но този симптом не трябва да се пренебрегва. По-добре е да отидете на лекар.
  • Затруднено уриниране. Растежът на тумора води до свиване на уретера и уринарни проблеми.
  • Подуване и болка в краката. Компресиране на лимфните съдове води до задържане на течности в краката. За наличието на рак в тазовите лимфни възли може да е показателна болка в бедрото или гръбначния стълб.
  • Намаляване на теглото. Цитокинините и протеините, които тялото произвежда, за да се бори с болестта, са в състояние активно да разграждат мазнините, което води до бърза загуба на тегло.

Важно е да знаете: ракът на маточната шийка може да се лекува успешно, но в ранните етапи!

Проблемът е, че жените обикновено не посещават гинеколог за профилактични прегледи в продължение на години.

Преглеждайте се ежегодно и се грижете за себе си!

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации от Bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе