Историята на преждата: Кога и как се е появила тя?

в Любопитно

Преждата е нишка – гъвкаво и здраво тяло с малки напречни размери и неограничена дължина, съставена от влакна, свързани чрез усукване или по друг начин. Получаването на различните видове прежди е в зависимост от вида на текстилния материал и от свойствата, които трябва да притежава готовата прежда. Това накратко описва какво представлява преждата, но преди да се стигне до тези синтезирани изречения на познанието, преждата им и своята история.

Преждата е позната на човечеството от повече от 7000 години. Открити са елементи изтъкани от прежда при археологически находки в Египет, Мексико, Индия, Перу. Преди колонизацията на новия свят обаче памучната прежда е била непозната на Европа.

В първите няколко хиляди години от своето откриване, за създаването на преждата са се използвали главно натурални суровини като памук, коприна и вълна. В ранните години след Христа,Китай се е установил като водещ производител на коприна, но в последствие през 6-ти век Византия започва също да произвежда коприна.


В миналото преждата е предена на ръка с помощта на хурка и вретено. Малко по-късно този твърде трудоемък начин е заменен с чекрък – въртящо се колело. Истинска революция в производството на прежда настъпва с изобретяването и въвеждането на предачните машини. Това става по времето на династията Сун (900 – 1279) през ерата на китайската индустриална революция. Предачната машина по това време е хидравлично захранвана и твърде обемиста.

С напредването на технологиите и желанието на човека да навлиза все повече в производството на синтетични суровини, изкуствената коприна е произведа за първи път 1891 г.

Loading...

В началото на 20-ти век за първи път излизат на пазара и полиестерните влакна. С тези темпове на развитие на технологиите и навлизането на все повече изкуствени материи, чистите натурални прежди започват да имат приложение за изработката на все по-скъпи материи.

Източник:  uchilishte-mechta.dir.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе