Историята на Княжеската градина в София (Паметника на Съветската армия)

в Любопитно

Княжеската градина в София е проектирана и изпълнена от градския градинар Карл Бетц по поръка на княз Александър Батенберг.


Княжеската градина се намира между кръстовището при Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, булевард „Цар Освободител“, Орлов мост, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, улица „Ген. Йосиф В. Гурко“ и бул. „Васил Левски“.

До Освобождението от турско робство мястото на бъдещата Княжеска градина е ливада, заблатявана от водите на „Градската вада“ (Крива река).

Тази река е идвала откъм ул. „Солунска“, наводнявала е блатата около Народния театър и се вливала в Перловската река. През зимата ливадата замръзвала и за изумление на местните шопи семействата на първите дипломати в София и по-първите софиянци организирали музикални увеселения и пързаляне с кънки.

През 1882 г. по идея на княз Батенберг градският градинар Карл Бетц (1850-1925) създава на това място първата зеленчукова и овощна градина и построява 4 павилиона за цветя, а десетина години по-късно тя е оформена като ботаническа градина.

След няколко години, при Фердинанд, Княжеската градина се облагородява и дооформя от швейцарски и австрийски специалисти, които обогатяват растителността, както и създават алеи и алпинеуми. Зоопаркът, създаден със средства на княза към края на XIX век като допълнение към ботаническата градина е част от същия терен.

През 1936 г. със средства на цар Борис III архитектите Любен Нейков и Тотю Горанов изграждат в Княжеската градина „царска детска градина“ с лабиринт, басейн, летен и детски театър за 600 деца, малък медицински пункт, с алпинеум и цветен кът с цветя от Мала Азия, Кавказ, Пирин, Рила и Родопите.

През 1954 г. в Княжеската градина е издигнат паметник на Съветската армия и оттогава е известна като „градината на (Паметника на) Съветската армия“.

На 9 юни 2011 г. по доклад на общинския съветник доц. Вили Лилков Столичният общински съвет взема решение да възвърне историческото име на градината – Княжеска.

Княжеската градина днес – вляво след Орлов мост

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе